GUS: Mniejsze zbiory warzyw gruntowych w 2021?

Fot. Pixabay

O 2 proc. mogą być mniejsze zbiory warzyw gruntowych w porównaniu do ubiegłego roku. Główny Urząd Statystyczny opublikował wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 r.

Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na 3,9 mln t, o ok. 2% mniejszą w porównaniu do roku ubiegłego. Głównym czynnikiem , który weryfikuje te dane mają warunki atmosferyczne. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się nieznaczne zmniejszenie produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do ubiegłego sezonu.

Ocenia się, że tegoroczne zbiory warzyw wyniosą:

  • kapusty nieznacznie przekroczą poziom 700 tys. t,
  • kalafiorów ok. 145 tys. t.
  • cebuli ok. 630 tys. t.
  • buraków niespełna 240 tys. t,
  • pomidorów na ok. 160 tys. t.
  • ogórków 120 tys. t.

Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ponad 1,2 mln t, przy czym największy udział w tej grupie mają: dynia, pietruszka, seler korzeniowy, a także brokuły i kukurydza cukrowa.

Źródło: GUS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności