O 2 proc. mogą być mniejsze zbiory warzyw gruntowych w porównaniu do ubiegłego roku. Główny Urząd Statystyczny opublikował wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 r.
Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na 3,9 mln t, o ok. 2% mniejszą w porównaniu do roku ubiegłego. Głównym czynnikiem , który weryfikuje te dane mają warunki atmosferyczne. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się nieznaczne zmniejszenie produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do ubiegłego sezonu.
Ocenia się, że tegoroczne zbiory warzyw wyniosą:
- kapusty nieznacznie przekroczą poziom 700 tys. t,
- kalafiorów ok. 145 tys. t.
- cebuli ok. 630 tys. t.
- buraków niespełna 240 tys. t,
- pomidorów na ok. 160 tys. t.
- ogórków 120 tys. t.
Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ponad 1,2 mln t, przy czym największy udział w tej grupie mają: dynia, pietruszka, seler korzeniowy, a także brokuły i kukurydza cukrowa.
Źródło: GUS