Uprawa wczesnych warzyw w gospodarstwie Wójcików

Kalarepa cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów. Nic w tym dziwnego, oprócz walorów smakowych, jest również doceniana ze względu na jej walory zdrowotne. Warzywo to zawiera prawie wszystkie witaminy, pierwiastki mineralne oraz luteinę. Jednak mało kto wie, że jest źródłem izotiocyjanów i indoli, substancji, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów. 

Sprawdzone odmiany kalarepy

W ofercie firm hodowlano-nasiennych znajdują się odmiany o krótkim okresie wegetacji, odporne na jarowizację czy pękanie zgrubień. Agata Wójcik z Krakowa (oś. Kościelniki) na wczesne zbiory kalarepy wybrała sprawdzone odmiany: Korfu (75-80 dni wegetacji), Troja (90-100 dni) z oferty firmy MoravoSeed. Siew nasion do wielodoniczek wykonano w pierwszym tygodniu lutego, z kolei 20 marca rośliny były sadzone bezpośrednio do gruntu w zagęszczeniu 80 tys./ha i przykryte płaskimi osłonami. W gospodarstwie Wójcików plantacja kalarepy nie była nawadniana. Ze względu na krótszy okres wegetacji odmiana Korfu była gotowa do zbioru w ostatnim tygodniu maja. Jej rośliny charakteryzują się jasnozielonymi zgrubieniami, o delikatnym miąższu, bez antocyjanowych przebarwień. Zdaniem hodowców firmy MoravoSeed, mieszaniec ten jest tolerancyjny na przedwczesne drewnienie, pękanie, jarowizację oraz przyrastanie zgrubień. Z kolei średniopóźna odmiana Troja tworzy atrakcyjne zgrubienia, których masa może osiągać nawet jeden kilogram, dlatego polecana jest także do zaopatrzenia przez zakłady przetwórcze.

Wczesna kapusta

Państwo Wójcikowie oprócz kalarepy zajmują się także uprawą innych gatunków warzyw m.in. kapusty głowiastej białej i selera korzeniowego. Do wczesnych nasadzeń kapusty pod płaskimi osłonami producenci wybrali dwie odmiany Dynamic (60-65 dni wegetacji) i Hornet (57-62 dni). Siew do wielodoniczek pierwszej z wymienionych odmian wykonano 7 lutego, z kolei drugiej 27 marca. Po upływie sześciu tygodni rośliny posadzono na miejsce stałe w zagęszczeniu 40 tys./ha.

W pierwszym tygodniu czerwca hurtowa cena sprzedażowa kalarepy wynosiła 1,5 zł/szt, z kolei kapusty ok. 2 zł/szt.

Zapraszamy do naszej relacji fotograficznej z gospodarstwa Państwa Wójcików:

 

 

Fot. D. Burdek, PNOiS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności