reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
AktualnościNajzdrowsze owoce i warzywa na świecie. Produkujemy je w Polsce

Najzdrowsze owoce i warzywa na świecie. Produkujemy je w Polsce

Najzdrowsze owoce i warzywa na świecie mamy na wyciągnięcie ręki. Wszystkie bowiem są produkowane w Polsce. Czemu są tak cenione i gdzie można je znaleźć? Sprawdź, które owoce i warzywa warto kupić w 2025 roku.

Najzdrowszy owoc na świecie w przebraniu warzywa?

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób – Centers for Disease Control and Prevention (CDC), jak poinformowała Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, opublikowało ranking najzdrowszych owoców i warzyw na świecie. Na najwyższym podium znalazł się pomidor, uznawany raczej za warzywo, aczkolwiek będący botanicznie owocem. Czym wyróżnia się pomidor? Dlaczego to właśnie ten gatunek zwyciężył?

reklama
Baner PORW 2025

– Pomidor jest w Polsce niezwykle popularny i dostępny w każdym sklepie spożywczym, warzywnym, czy na sezonowych straganach. Polskie pomidory najlepsze są latem, ale dostęp do owoców z innych stref klimatycznych mamy cały rok. Spożywamy go na świeżo oraz w postaci wielu przetworów – zauważa PIORiN. Warto przy tym ponadto wskazać, że niektórzy producenci prowadzą produkcję pomidorów w okresie zimowym.

Czemu pomidor jest tak ceniony?

Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, pomidor może poszczycić się składnikami cennymi dla zdrowia i urody. Chociaż w pierwszym odruchu zwykle wymienia się zawartość witamin, minerałów i błonnika, które oczywiście też niosą korzyści dla organizmu, to pomidor jest przede wszystkim źródłem cennego przeciwutleniacza – likopenu. Redukuje on ryzyko chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów, wspiera zdrowie skóry i oczu.

Co istotne, likopenu nie tracimy podczas obróbki cieplnej. W przetworach z pomidorów jest go nawet trzy razy więcej niż w świeżych. Dzieje się tak, gdyż proces przetwarzania pomaga zwiększyć jego dostępność dla ludzkiego organizmu. – Zatem, niezależnie czy mamy ochotę na owoc, czy warzywo – najzdrowszym z nich jest pomidor. Zajadajmy się nim na zdrowie – zachęca PIORiN. Zwłaszcza, że pomidory produkujemy w Polsce.

Najzdrowsze warzywo na świecie. Czyli jakie?

Skoro znamy już najzdrowszy owoc na świecie, przyszedł czas na, wyłonionego przez Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób, zwycięzcę wśród warzyw. Wszystkich medalistów coś łączy. Jak zauważa PIORiN, to warzywa o jadalnych zielonych liściach. Które gatunki zostały nagrodzone?

Rukiew wodna. Gdzie można ją znaleźć?

Na pierwszym miejscu znalazła się rukiew wodna. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. W stanie naturalnym w Polsce występuje rzadko, głównie w zachodniej części kraju, ale jego uprawa staje się coraz popularniejsza. Rukiew wodna ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływa na kondycję serca, układu krążenia i układu trawienia. A to dzięki wysokiej zawartości witaminy C, potasu i beta-karotenu.

Szpinak. Znany i ceniony – za co?

Kolejnym cennym warzywem jest dobrze znany szpinak, który jest dobrym źródłem kwasu foliowego, potasu, żelaza, flawonoidów oraz witaminy A i C. Dzięki tym składnikom wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, pełni również rolę oczyszczającą i detoksykującą.

Jarmuż. Czy lista jego zalet się kończy?

Na najniższym stopniu podium uplasował się jarmuż. Liście tego warzywa są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i K, potasu i wapnia. Zawarte w jarmużu luteina, zeaksantyna i beta-karoten mają dobry wpływ na nasze oczy. Obecny w warzywie sulforafan, o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym, chroni śluzówkę przewodu pokarmowego, wspiera w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za wrzody żołądka oraz działa przeciwnowotworowo.

Jakie inne warzywa są wyjątkowo zdrowe?

Poza podium, ale również wysoko ocenione zostały inne warzywa liściaste – kapusta pekińska, botwina, cykoria, sałata, natka pietruszki czy sałata rzymska. Wszystkie z wymienionych warzyw dostarczają w sezonie polscy producenci. Jaki z tego wniosek? Mówiąc krótko – warto sięgać po polskie owoce i warzywa.

reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]