Najzdrowsze owoce i warzywa na świecie mamy na wyciągnięcie ręki. Wszystkie bowiem są produkowane w Polsce. Czemu są tak cenione i gdzie można je znaleźć? Sprawdź, które owoce i warzywa warto kupić w 2025 roku.
Najzdrowszy owoc na świecie w przebraniu warzywa?
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób – Centers for Disease Control and Prevention (CDC), jak poinformowała Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, opublikowało ranking najzdrowszych owoców i warzyw na świecie. Na najwyższym podium znalazł się pomidor, uznawany raczej za warzywo, aczkolwiek będący botanicznie owocem. Czym wyróżnia się pomidor? Dlaczego to właśnie ten gatunek zwyciężył?
– Pomidor jest w Polsce niezwykle popularny i dostępny w każdym sklepie spożywczym, warzywnym, czy na sezonowych straganach. Polskie pomidory najlepsze są latem, ale dostęp do owoców z innych stref klimatycznych mamy cały rok. Spożywamy go na świeżo oraz w postaci wielu przetworów – zauważa PIORiN. Warto przy tym ponadto wskazać, że niektórzy producenci prowadzą produkcję pomidorów w okresie zimowym.
Czemu pomidor jest tak ceniony?
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, pomidor może poszczycić się składnikami cennymi dla zdrowia i urody. Chociaż w pierwszym odruchu zwykle wymienia się zawartość witamin, minerałów i błonnika, które oczywiście też niosą korzyści dla organizmu, to pomidor jest przede wszystkim źródłem cennego przeciwutleniacza – likopenu. Redukuje on ryzyko chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów, wspiera zdrowie skóry i oczu.
Co istotne, likopenu nie tracimy podczas obróbki cieplnej. W przetworach z pomidorów jest go nawet trzy razy więcej niż w świeżych. Dzieje się tak, gdyż proces przetwarzania pomaga zwiększyć jego dostępność dla ludzkiego organizmu. – Zatem, niezależnie czy mamy ochotę na owoc, czy warzywo – najzdrowszym z nich jest pomidor. Zajadajmy się nim na zdrowie – zachęca PIORiN. Zwłaszcza, że pomidory produkujemy w Polsce.
Najzdrowsze warzywo na świecie. Czyli jakie?
Skoro znamy już najzdrowszy owoc na świecie, przyszedł czas na, wyłonionego przez Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób, zwycięzcę wśród warzyw. Wszystkich medalistów coś łączy. Jak zauważa PIORiN, to warzywa o jadalnych zielonych liściach. Które gatunki zostały nagrodzone?
Rukiew wodna. Gdzie można ją znaleźć?
Na pierwszym miejscu znalazła się rukiew wodna. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. W stanie naturalnym w Polsce występuje rzadko, głównie w zachodniej części kraju, ale jego uprawa staje się coraz popularniejsza. Rukiew wodna ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływa na kondycję serca, układu krążenia i układu trawienia. A to dzięki wysokiej zawartości witaminy C, potasu i beta-karotenu.
Szpinak. Znany i ceniony – za co?
Kolejnym cennym warzywem jest dobrze znany szpinak, który jest dobrym źródłem kwasu foliowego, potasu, żelaza, flawonoidów oraz witaminy A i C. Dzięki tym składnikom wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, pełni również rolę oczyszczającą i detoksykującą.
Jarmuż. Czy lista jego zalet się kończy?
Na najniższym stopniu podium uplasował się jarmuż. Liście tego warzywa są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i K, potasu i wapnia. Zawarte w jarmużu luteina, zeaksantyna i beta-karoten mają dobry wpływ na nasze oczy. Obecny w warzywie sulforafan, o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym, chroni śluzówkę przewodu pokarmowego, wspiera w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za wrzody żołądka oraz działa przeciwnowotworowo.
Jakie inne warzywa są wyjątkowo zdrowe?
Poza podium, ale również wysoko ocenione zostały inne warzywa liściaste – kapusta pekińska, botwina, cykoria, sałata, natka pietruszki czy sałata rzymska. Wszystkie z wymienionych warzyw dostarczają w sezonie polscy producenci. Jaki z tego wniosek? Mówiąc krótko – warto sięgać po polskie owoce i warzywa.