AktualnościRosja: w Elektrostalu rozpoczęto produkcję szklarniową bakłażana

Rosja: w Elektrostalu rozpoczęto produkcję szklarniową bakłażana

Kompleks szklarniowy Iwanisowo w mieście Elektrostal (Rosja) rozpoczął produkcję towarową nowej odmiany bakłażana – informuje służba prasowa Ministerstwa Rolnictwa regionu moskiewskiego.

„Duży kompleks szklarniowy z całorocznym cyklem produkcji warzyw rozszerzył swój asortyment o bakłażana To nowe warzywo ma być uprawiane na stałe ”- zapowiedział regionalny przedstawiciel ministerstwa rolnictwa Andriej Razin.

Angela, tak nazywa się nowa odmiana, która będzie uprawiana w Elektrostalu. Owoce mają masę od 350 do 400 gramów, i długość 22-25 cm. Na skórce widoczne są fioletowo-białe paski, odmiana ma biały miąższ i długi okres przydatności do spożycia.

„Produkcja oberżyny odbywać się będzie na areale około 0,7 ha. Posadzonych zostanie ok. 15 tysięcy roślin na podłożu kokosowym. Przybliżona produktywność wyniesie 45-50 kilogramów na metr kwadratowy. Mieszaniec bakłażana została wpisany do Państwowego Rejestru Osiągnięć Selekcyjnych i dopuszczony do stosowania na terytorium Rosji ”- zaznaczył Razin.

Aby wybrać odpowiednią odmianę bakłażanów, agronomowie z przedsiębiorstwa przetestowali kilka mieszańców. W sezonie 2019-2020 produkowali rozsadę, uprawiali rośliny oceniając ich wygląd, produktywność oraz odporność na szkodniki i choroby. W rezultacie agronomowie wybrali odmianę Angela.

„Eksperymentalne partie bakłażanów zostały dostarczone do markowych sklepów w Iwanisowie w celu zbadania popytu. Odbiór klientów był pozytywny”.

Minister przypomniał, że powierzchnia kompleksu szklarni w Iwanisowie to 20,5 ha. Wysoki stopień automatyzacji oraz nowoczesne technologie pozwalają na całoroczną uprawę około 20 tysięcy ton pomidorów, ogórków i sałaty.

mosreg.ru


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]