W Polsce Enza Zaden oraz Vitalis reprezentowane są przez Enza Zaden Poland. Polski oddział Enza został utworzony w 2003 roku i jest certyfikowany do obrotu ekologicznym materiałem siewnym przez polską jednostkę certyfikującą.
39 tydzień obfitował w dużo ciekawych wydarzeń. Jednym z nich były otwarte dni na poletkach demonstracyjnych firmy Vitalis w Voorst w Holandii oraz Enza Zaden w Twisk, również w Niderlandach.
Na poletkach Vitalisa czołowego producenta nasion ekologicznych mogliśmy zobaczyć jak szeroki asortyment posiadają. Zaczynając od dyń przez sałaty, kapusty, kalafiory, pory, fenkuł a na rzodkiewkach kończąc.
Zaprezentowano całą gamę odmian dyni typu Hokkaido, Butternut, Piżmowej jak i Musquee de Provence. Jako nowości w typie Hokkaido na szczególną uwagę zasługują: Flexi Kuri F1 oraz Kenji Kuri F1. Dynie bardzo plenne, z wysokim poziomem tolerancji na wirusy: ZYMV/WMV/PRSV o dobrych właściwościach przechowalniczych.


Z warzyw mniej popularnych w uprawie ekologicznej mogliśmy zobaczyć kalafiory. Dwie odmiany Mardi F1 oraz Janvel F1 wzbudziły największe zainteresowanie. Mardi F1 o okresie wegetacji 75-80 dni, odmiana uniwersalna na świeży rynek do uprawy przez cały sezon. Janvel F1 na późniejsze nasadzenia (90-100 dni), na jesieni pod świeży rynek i przemysł.
Nie można było przejść obojętnie obok kolekcji odmianowej porów, zarówno odmiany ustalone jak i mieszańcowe wykazywały się dużą zdrowotnością. Najwcześniejsza Chinook F1, letnia Comanche F1, jesienna Cherokee F1 i zimowa Oslo F1, zapewniają ciągłość zbioru przez 12 miesięcy.
W repertuarze cukinii z prezentowanych 12 wariantów odmiana Keesha F1 miała udany debiut. Ciemnozielone owoce, szeroka skala odporności na wirusy. Ładne cylindryczne owoce. Wyróżniającą cechą tej odmiany jest utrzymanie pionowego pokroju i mała ilość kolców na liściach dzięki temu jest łatwiejsza i szybsza do zbioru.




Na końcu poletek odmianowych dumnie rosła rzodkiewka. Celesta F1, niekwestionowany światowy lider rynku, odporna na pękanie, bardzo wczesna i uniwersalna odmiana od teraz także dostępna do upraw z certyfikatem ekologicznym.
Najszerzej została zaprezentowana gama warzyw liściowych: sałaty (lodowa, masłowa, rzymskie),kapusty , endywie, szpinak i inne. Po więcej informacji zapraszamy na najbliższe targi „bio expo warsaw” w Nadarzynie, Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych 8-10 października 2020. Gdzie wszelkich informacji udzielą wam nasi koledzy z Enza Zaden Poland.
Informacja prasowa Enza Zaden