Kontenery uprawowe zmieniają produkcję warzyw

Rozpoczęła się nowa era ogrodnictwa. Miniaturowe gospodarstwa wyposażone w najnowocześniejsze technologie są dostępne dla każdego inwestora, w dowolnym miejscu na Ziemi.

Leafy Green Machine – to wielkości naczepy TIR-a, w pełni odizolowana od świata zewnętrznego, wertykalna farma. Do odbiorców na całym świecie dostarcza ją firma Freight Farms. Klientów ma w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Szwecji, Dubaju, Wietnamie i na Wyspach Karaibskich. Fright Farms oprócz dostarczenia sprzętu gotowego do uruchomienia produkcji, doradza także jakie gatunki dobrać do uprawy, aby w danym regionie uzyskać najwyższą opłacalność produkcji. W 2016 r. najwięcej klientów decydowało się na uprawę sałaty głowiastej i jarmużu, ale niektórzy wybierają rzodkiewki, burak naciowy, bazylię a nawet rośliny ozdobne i tzw. micro greens.

Leafy Green Machine mieści się w kontenerze, który można dostarczyć w dowolne miejsce na Ziemi

Jak zdradzają przedstawiciele firmy większość ich klientów nigdy nie miała do czynienia z rolnictwem, dlatego biorą oni udział w dwudniowym kursie, dzięki któremu poznają tajniki zarządzania produkcją w farmie wertykalnej i mogą natychmiast rozpocząć prowadzenie swojego ogrodniczego biznesu. Oczywiście kontenery produkcyjne wyposażone są w najnowsze narzędzia do monitorowania upraw, w tym kamerę pozwalającą na śledzenie obrazu z wnętrza wertykalnej farmy oraz oprogramowanie do zarządzania nią na odległość z poziomu smartfona i tabletu.

Zobacz także film o Leafy Green Machine.

Kontener uprawowy ma sektor, w którym produkowana jest rozsada (poziome półki) oraz właściwy obszar produkcyjny – czyli wertykalne tuby podwieszone do sufitu, w których zwisają uprawiane rośliny. Tu trafiają sadzonki po 3 tygodniach od wysiewu. Doświetlane są za pomocą lamp LED (swobodnie zwisające taśmy) oraz odżywiane w systemie hydroponicznym (system kroplowy, dozowanie od góry w tubach uprawowych). Obszar produkcji składa się z elementów przypominających system kurtyn na prowadnicach, po których przesuwa się tuby na koniec cyklu do sekcji zbioru.

Siewki przekładane są do hydroponicznych tub uprawowych, które zawisną pod sufitem kontenera

Wg wyliczeń firmy z powierzchni 320 stóp kwadratowych w ciągu roku można uzyskać 2-4 tony produktu końcowego. Co daje ok. 500 główek sałaty tygodniowo, czy 35-60 funtów ziół lub 60-100 funtów innych warzyw jak np. jarmuż, w tygodniu. Jakich nakładów wymaga taki rodzaj uprawy? 125 kWh/dzień, 5 galonów wody/dzień, pożywki o wartości 300 dolarów/miesiąc, 15-20 godzin pracy w tygodniu.

Produkujący w kontenerach otrzymują także wsparcie od producenta Leafy Green Machine. Mogą oni za pomocą programu What’s Good znaleźć klientów na wyprodukowane w swojej wertykalnej farmie produkty. Często odbiorcami tych warzyw i ziół są restauracje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności