Herbicyd Bandur w pytaniach i odpowiedziach!

Otrzymaliśmy, za pośrednictwem naszej FB grupy dyskusyjnej “Rozmowy o warzywnictwie” sporo pytań dotyczących stosowania herbicydu Bandur w cebuli marchwi czy pietruszce Poprosiliśmy o komentarz Radosława Suchorzewskiego z firmy Bayer: 

Dziękuje za zainteresowanie i otwartość w zadawaniu pytań nt. stosowania herbicydu Bandur zamieszczonych na grupie Rozmowy o warzywnictwie na profilu FB warzywa.pl.
W uprawach warzyw stosowanie mieszanin herbicydów dość powszechnym i bardzo często stosowanym rozwiązaniem, w wielu przypadkach standardowym działaniem wielu producentów mającym na celu zwiększenia skuteczności wykonanego zabiegu.
Bandur i pendimentalina w cebuli.
Pendimentalina jest substancją bardziej wymagająca co do wilgotności gleby, Bandur lepiej radzi sobie w okresach z niedoborami wody, natomiast (podobnie jak pendimentalina) potrzebuje uwilgotnienia gleby w momencie zabiegu aby mógł się „związać” z glebą i pozostać w górnej warstwie, s.a. Bandura – aklonifen słabo przemieszcza się w profilu glebowym jeżeli zwiąże się w górnej warstwie.
Bandur i pendimentaline stosujemy po siewie (jako zabieg doglebowy), z tym że Bandur można stosować również i po wschodach cebuli. Bandur w dawkach od ok. 0,75 – 1-1,5 l/ha i wyższych wykazuje działanie odglebowe (i kontaktowe na rosnące chwasty) natomiast w niższych dawkach 0,3-0,5 l/ha – działanie typowo kontaktowe, jest preparatem bardzo uniwersalnym i elastycznym jeżeli chodzi o okres stosowania oraz dawki. W tym przypadku po siewie zalecałbym zastosowanie jednego z tych preparatów. Nie jestem w stanie przewidzieć jak zachowała by się mieszanka tych dwóch preparatów przy tak nieprzewidywalnych warunkach pogodowych.
Bandur w pietruszce i marchwi
W sezonie 2019 w Warzywniczej Stacji Badawczej Bayer w Bedlnie przeprowadziliśmy kilkanaście doświadczeń z herbicydem Bandur w różnych gatunkach i w różnych kombinacjach.
W pietruszce i marchwi mieszaniny z pendimentaliną nie stosowaliśmy. Testowane były natomiast rozwiązania z flurochloridonem oraz chlomazonem, celem wzmocnienia działania na psiankę czarną.
Pietruszka : po siewie (kombinacje): 1. Bandur 1l+ flurochloridon 250 EC 0,8 l/ha, 2. Bandur 1,5 l/ha
po wschodach pietruszki , Bandur w dawkach dzielonych od 0,15 do 0,5 l/ha
Marchew : po siewie (kombinacje) 1. Bandur 1l+ flurochloridon 250 EC 0,8 l/ha 2. Bandur 1l+ chlomazon 480 EC 0,1 l/ha , 3. Bandur 1,5 l/ha
po wschodach pietruszki , Bandur w dawkach dzielonych od 0,15 do 0,5 l/ha w mieszaninie z Sencor liquid od 0,05 do 0,2 l/ha
Dawkę dostosowujemy do rodzaju gleby: flurochloridonu nie przekraczamy 1l/ha oraz chlomazonu od 0,08 do 0,1 l/ha na glebach lekkich. Mieszanina z chlomazonem lepiej sprawdza się w warunkach z niedoborami wilgoci.

W sezonie 2020 również będziemy kontynuować doświadczenia ze stosowaniem herbicydu Bandur w wielu gatunkach warzyw i w różnych kombinacjach, serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Warzywniczej Stacji Badawczej Bayer w Bedlnie.

Przypominamy: Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności