OchronaRynek biostymulatorów urośnie

Rynek biostymulatorów urośnie

Preparaty mające poprawiać wigor roślin, zwiększać ich odporność na rozmaite stresy, ułatwiać przyswajanie substancji pokarmowych z nawozów, podnosić jakość plonów są od kilku już lat powszechnie zalecane i używane także w ogrodnictwie. Stały się elementem zrównoważonego rolnictwa na całym świecie i zwiększają stale swój udział w rynku.


Raport Future Market Insights podaje, że w 2025 roku obroty produktami wytworzonymi z alg morskich, kwasów fulwowych, innych substancji humusowych czy poprzez hydrolizę białek- ogólnie nazywanych biostymulatorami (ale też bio-używkami) osiągnie poziom 4 mld USD. Zaś w najbliższych latach można się spodziewać dwucyfrowych wskaźników wzrostu ich sprzedaży – w Europie może to być 14%, w USA również kilkanaście, a w Brazylii nawet 20%. Piętnastu największych producentów tych preparatów zapewnia 45% ich dostaw.

Wszędzie, gdzie biostymulatory są wykorzystywane pojawia się problem z klasyfikacją tych produktów – swoim działaniem bowiem upodobniają się w jakiejś mierze (każdy produkt inaczej) do nawozów czy środków ochrony roślin. Aktualnie brak uniwersalnej, powszechnie przyjmowanej ich definicji.

za: Future Market Insights


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]