reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Strona głównaAktualnościBonifikata dla producentów ziemniaka. Jakie warunki trzeba spełnić?

Bonifikata dla producentów ziemniaka. Jakie warunki trzeba spełnić?

Koszty, które producenci ziemniaków musieliby ponieść na badania pod kątem porażenia bakteriozą pierścieniową czy śluzakiem, mogą zostać zredukowane. Rolnikom przysługuje 90% redukcja kosztów. Jakie warunki trzeba spełnić, żeby otrzymać dofinansowanie?

Jesień to kluczowy okres dla rolników, a w tym producentów ziemniaków, którzy zbierają plon z pól. Plantatorzy dbają rzecz jasna o jakość bulw, jednak w sezonie muszą zmagać się z szeroką gamą zagrożeń. Spośród najbardziej groźnych chorób wyróżnić należy bakteriozę pierścieniową ziemniaka.

reklama

Choroba, wywoływana przez bakterię Clavibacter Sepedonicus, przyczynia się do znacznego obniżenia plonów ziemniaka. Co gorsza, diagnostyka bakterii w próbkach bulw pobranych przez inspektorów PIORiN to skomplikowany proces, który wymaga zaawansowanych metod laboratoryjnych.

Dofinansowanie dla rolników. Kto skorzysta?

Pobranie prób i przeprowadzenie badań wiąże się z kosztami. Gospodarstwa mogą jednak skorzystać z dofinansowania, które obniża kwotę o 90%, co wynika z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 6 lutego 2025 roku. Tyczy się to bulw ziemniaka, które przeznaczone są do sadzenia (innych niż sadzeniaki). Badania przeprowadza się pod kątem porażenia utajonego przez bakterie Clavibacter sepedonicus (bakterioza pierścieniowa ziemniaka) i Ralstonia solanacearum (śluzak).

Wsparcie otrzyma podmiot, który posiada status mikro-, małego lub średniego przedsiębiorstwa, przy czym konieczne jest złożenie stosownego oświadczenia. W przypadku podmiotów profesjonalnych (zarejestrowanych w urzędowym rejestrze podmiotów profesjonalnych) wielkość partii bulw ziemniaka, która ma zostać pobrana i poddana kontroli w danym roku, nie może być większa niż 25 ton. W przypadku podmiotów nieprofesjonalnych limit oscyluje natomiast na poziomie 3,75 tony.

– Zawarte w rozporządzeniu rozwiązanie traktowane jest jako pomoc publiczna w rolnictwie, które jest zgłaszane przez PIORIN w Systemie Rejestracji Pomocy Publicznej – wyszczególnia PIORiN.

Jak skomplikowany to proces?

Diagnostyka bakterii w próbkach bulw, tak jak wspominaliśmy, pozostaje dość skomplikowana. – Laboratoria muszą potwierdzić obecność bakterii poprzez szereg testów. Wśród nich znajdują się test immunofluorescencji pośredniej, który pozwala na identyfikację bakterii na podstawie kształtu i siły fluorescencji, oraz testy molekularne PCR/RLFP i real-time PCR, które wykrywają specyficzne fragmenty DNA bakterii. Dodatkowo, stosuje się metody hodowlane na selektywnych podłożach zawierających antybiotyki, które umożliwiają izolację czystych kultur bakterii z ekstraktu ziemniaka. Weryfikacja szkodliwości bakterii odbywa się także poprzez testy biologiczne i patogeniczności, które sprawdzają, czy bakteria jest w stanie wywołać chorobę u roślin wskaźnikowych, co potwierdza jej szkodliwość dla ziemniaków – tłumaczy PIORiN.

Okres oczekiwania na wynik pozytywny badania próbek, w których stwierdzono Clavibacter Sepedonicus, został w ostatnich latach skrócony za sprawą badań molekularnych. Niemniej, czasami wymagana jest dłuższa procedura. – W przypadku niektórych próbek podejrzanych o porażenie bakterią, gdzie niezbędne jest zastosowanie tzw. długiej procedury, konieczne jest wykonanie od 10 do 12 testów, a sam proces badawczy może trwać nawet do 12 tygodni – zaznacza PIORiN.

Źrodło: PIORiN

reklama

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]