Ceny warzyw w aktualnym sezonie pozostają na stosunkowo niskim poziomie. Rolnicy otrzymują mniej niż w 2022 roku, a koszty pozostały bardzo wysokie.
Przeciętne ceny warzyw z września 2023 roku pozostają niższe w porównaniu do tego samego okresu w roku ubiegłym. Tyczy się to dużej części gatunków. Począwszy od pomidorów, ogórków, cukinii, fasolki szparagowej, papryki i kończąc na bakłażanach.
W ramach przykładu, cena pomidorów czerwonych we wrześniu oscylowała na pułapie 4,36 zł, natomiast rok temu wynosiła 4,87 zł za kilogram. Zmiana w stosunku do września 2022 roku to -9,36%. W przypadku pomidorów malinowych ceny są niższe o 12,73%.
Nie inaczej jest w przypadku ogórków, które zaliczyły 31,22% obniżkę. Cukinia potaniała o 22,47%, fasolka szparagowa o 17,06%, papryka czerwona i żółta o 7,55%, natomiast bakłażany o 8,87%. Tylko w przypadku sałaty zanotowano nieznaczny wzrost – 2,31%.
Warto przy tym zaznaczyć, że to niedopuszczalne w obliczu tak wysokich kosztów produkcji, które nieustannie towarzyszą rolnikom. Ceny uzyskiwane za warzywa powinny kształtować się na adekwatnym poziomie. Obecnie pozostają niższe niż w 2022 roku.
W poniższej tabeli znajduje się zestawienie średnich cen z września 2022 i 2023 roku. Tabela została przygotowana przez ekspertów z Rynku Hurtowego Bronisze.

