yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

  • pantoea agrosimex intermag
  • sketch agrosimex ochrona

  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
AktualnościPolska potęgą produkcji warzyw

Polska potęgą produkcji warzyw

Produkcja warzyw jest ważną gałęzią polskiego rolnictwa, a udział warzyw w wartości towarowej produkcji rolniczej wynosi około 11%.

Kilka faktów:

  • W latach 2015–2020 produkcja warzyw gruntowych w Polsce wahała się od 3,8 do 4,6 mln ton. Największy udział w zbiorach krajowych miał kapusta, marchew i cebula. Mniejszy udział miały: buraki, pomidory, ogórki i kalafiory.
  • Głównymi odbiorcami polskich warzyw są kraje Unii Europejskiej (w szczególności Niemcy, Wielka Brytania i Holandia) oraz z krajów spoza UE Ukraina i Białoruś. Polska eksportuje głównie cebulę, pomidory i kapustę.

Znajdziesz nas także na naszym fanpage —- https://www.facebook.com/portalwarzywa

Czego produkujemy najwięcej na rynku UE:

  • Polska jest największym unijnym producentem kapusty i buraków.
  • Zajmujemy drugie miejsce w produkcji ogórków (po Hiszpanii) i ziemniaków (po Niemczech).
  • Plasujemy się na trzeciej pozycji w produkcji marchwi (po Niemczech i Wielkiej Brytanii) oraz kalafiorów (po Hiszpanii i Włoszech).
  • Jesteśmy czwartym producentem pomidorów i piątym producentem cebuli na rynku UE.

Kapusta
Produkcja kapusty w Polsce w latach 2015–2020 wynosiła ok. 0,8–1,0 mln ton, co stanowiło ok. 27% unijnej produkcji tego warzywa. Kapustę uprawia się głównie w województwach: małopolskim, mazowieckim, łódzkim i wielkopolskim. 

Marchew
Areał marchwi zajmuje około 22 tys. ha, co daje mu drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju (po cebuli). Zbiory marchwi w latach 2015–2020 mieściły się w przedziale 0,7–0,8 mln ton. Polska pozostaje wiodącym producentem marchwi w UE.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Cebula
Cebula zajmuje pierwsze miejsce pod względem powierzchni upraw warzyw. W latach 2015–2020 powierzchnia uprawy cebuli kształtowała się na poziomie 25–27 tys. ha. Zbiory cebuli wyniosły 0,5–0,7 mln ton, co dało Polsce pozycję piątego producenta w UE (po Holandii, Hiszpanii, Francji i Niemczech), z 9% udziałem w produkcji unijnej. 

Źródło: agroberichtenbuitenland.nl za freshplaza.com

 

Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl