reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
AktualnościPolska potęgą produkcji warzyw

Polska potęgą produkcji warzyw

Produkcja warzyw jest ważną gałęzią polskiego rolnictwa, a udział warzyw w wartości towarowej produkcji rolniczej wynosi około 11%.

Kilka faktów:

reklama
Baner PORW 2025
  • W latach 2015–2020 produkcja warzyw gruntowych w Polsce wahała się od 3,8 do 4,6 mln ton. Największy udział w zbiorach krajowych miał kapusta, marchew i cebula. Mniejszy udział miały: buraki, pomidory, ogórki i kalafiory.
  • Głównymi odbiorcami polskich warzyw są kraje Unii Europejskiej (w szczególności Niemcy, Wielka Brytania i Holandia) oraz z krajów spoza UE Ukraina i Białoruś. Polska eksportuje głównie cebulę, pomidory i kapustę.

Znajdziesz nas także na naszym fanpage —- https://www.facebook.com/portalwarzywa

Czego produkujemy najwięcej na rynku UE:

  • Polska jest największym unijnym producentem kapusty i buraków.
  • Zajmujemy drugie miejsce w produkcji ogórków (po Hiszpanii) i ziemniaków (po Niemczech).
  • Plasujemy się na trzeciej pozycji w produkcji marchwi (po Niemczech i Wielkiej Brytanii) oraz kalafiorów (po Hiszpanii i Włoszech).
  • Jesteśmy czwartym producentem pomidorów i piątym producentem cebuli na rynku UE.

Kapusta
Produkcja kapusty w Polsce w latach 2015–2020 wynosiła ok. 0,8–1,0 mln ton, co stanowiło ok. 27% unijnej produkcji tego warzywa. Kapustę uprawia się głównie w województwach: małopolskim, mazowieckim, łódzkim i wielkopolskim. 

Marchew
Areał marchwi zajmuje około 22 tys. ha, co daje mu drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju (po cebuli). Zbiory marchwi w latach 2015–2020 mieściły się w przedziale 0,7–0,8 mln ton. Polska pozostaje wiodącym producentem marchwi w UE.

Cebula
Cebula zajmuje pierwsze miejsce pod względem powierzchni upraw warzyw. W latach 2015–2020 powierzchnia uprawy cebuli kształtowała się na poziomie 25–27 tys. ha. Zbiory cebuli wyniosły 0,5–0,7 mln ton, co dało Polsce pozycję piątego producenta w UE (po Holandii, Hiszpanii, Francji i Niemczech), z 9% udziałem w produkcji unijnej. 

Źródło: agroberichtenbuitenland.nl za freshplaza.com

 

reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]