Uprawa cebuli z rozsady to sposób produkcji praktykowany powszechnie w niektórych krajach np. w Hiszpanii, gdzie ze względu na wysoką temperaturę wschody nasion w polu byłyby utrudnione.
Sadzenie rozsady i nawadnianie kroplowe zapewnia szybki wzrost roślin. W naszym kraju wadą tej metody są wysokie koszty rozsady i robocizny niezbędnej do wysadzenia roślin, które przy obecnych cenach cebuli nie zawsze pokryją te wydatki. Są jednak sytuacje, w których opłaca się produkować cebulę z rozsady w Polsce.
Na ten sposób decydują się np. producenci ekologiczni, ponieważ produkcja z rozsady znacznie ułatwia walkę z chwastami w uprawie cebuli. Opłaca się również uprawa cebuli z rozsady na najwcześniejsze zbiory. Zdaniem producentów największa zaletą cebuli z rozsady jest zdrowotność roślin. Jest ona znacznie pewniejsza niż w przypadku dymki. Z tego powodu cześć plantatorów mimo wysokich kosztów nadal sadzi cebulę z rozsady.
Pod koniec maja oglądaliśmy uprawę cebuli z rozsady na Kujawach. Rozsada wyprodukowana w Grupie Mularski została wysadzona w pole 12 kwietnia. Jest to odmiana Red Lady. Na 1 ha wysadzono 100 tys. komórek, po 4 szt. roślin w każdej. Rozstawa między rzędami wynosiła 40 cm, a w rzędzie co 23 cm.