Czosnek – pogoda sprzyja nasadzeniom

Wysoki plon czosnku jest wynikiem wielu czynników, m.in.: doboru stanowiska, odmiany, odpowiedniego programu nawożenia, terminów zabiegów agrotechnicznych. Jak twierdzi Beata Żak wysoka jakość materiału nasadkowego tylko z kwalifikowanych gospodarstw jest gwarancją zdrowotności i fundamentem przyszłego plonu.

Pani Beata Żak pracuje w firmie PlantiCo (marka Polan), ale również zajmuje się uprawą czosnku w małopolskim zagłębiu warzyw – w miejscowości Prandocin koło Słomnik. W jej gospodarstwie czosnek już posadzono – nasadzenia trwały od 27 września do 10 października. Jak co roku w jej asortymencie dominuje odmiana Harnaś oraz Ornak. Do nasadzeń wykorzystujemy czosnek najwyższej jakości. Należy pamiętać, że powodzenie uprawy tego gatunku zależy od wykorzystania dobrego materiału wysadkowego. Szczególnie ważne jest użycie zdrowych ząbków, pochodzących z wiadomego źródła. Do sadzenia przeznaczamy ząbki duże, gdyż tylko z nich uzyskuje się wysoki plon handlowy – informuje pani Beata.

Beata Żak (marka Polan), producenta czosnku w podkrakowskim gospodarstwie

W tym gospodarstwie do sadzenia wykorzystywana jest sadzarka własnej konstrukcji: − jest to prosta platforma, za pomocą której materiał nasadkowy jest ręcznie umieszczany do gleby na głębokość około 8 cm. Ząbki czosnku sadzone są w odległości 12–15 cm i rozstawie 42 cm. Na obsadzenie 1 ha ogrodnicy wykorzystują od 1 do 1,5 tony materiału nasadkowego, w zależności od wielkości ząbków. Producentka do nasadzeń wykorzystuje ząbki tylko z zewnętrznego okółka (środek wykorzystywany jest do konsumpcji bieżącej). Po posadzeniu plantacja czosnku jest wałowana.

 W przypadku, gdzie do sadzenia wykorzystywane są sadzarki np. kubełkowe, zwykle wykonuje się redliny. 

Jak twierdzi pani Beata, przy sprzyjających warunkach atmosferycznych czosnek zakorzeni się w ciągu dwóch tygodni. W tym sezonie termin nasadzeń czosnku jesienią zdecydowanie się wydłuża. Przy tak sprzyjającej aurze jaką mamy obecnie czosnek z powodzeniem można sadzić nawet do 5-10 listopada. Ale musi mieć czas, by przed zimą jeszcze się zakorzenił. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności