Włoski sezon pomidorowy

pomidor polowy

W północnych Włoszech ostatnia fabryka zakończyła przetwarzanie pomidorów 24 października. Południe skończyło sezon o miesiąc wcześniej.

Całkowity wolumen produkcji na północy Włoch wynosi około 2,37 mln ton. Uprawiano je na 36,6 tys. hektarów, osiągnięto średnie plony na poziomie 76 t/ha. Zbiory są o 18% niższe od wielkości zakontraktowanej na ten sezon, a produkcja będzie na poziomie ubiegłorocznej. Sezon nie był łatwy, z dużymi opadami w maju, co powodowało opóźnienia w produkcji. Później wystąpiły jeszcze  gradobicia i ekstremalne upały w lipcu i sierpniu. Jakość owoców była przeciętna, średni wynik – 4,76 Brix.

Na południu Włoch, po złym początku sezonu  zanotowano najlepszy wrzesień od dwudziestu lat. Umożliwiło to dojście do produkcji 2,4 mln ton pomidora polowego. Plony z gospodarstw rolnych we wrześniu wynosiły ponad 100 t/ha, co daje średnią sezonu na poziomie 88 t/ha. Natomiast zebrano mnóstwo zielonych pomidorów, co zmniejszyło finalną produkcje o 5% do 6 % plonów w porównaniu z rokiem 2018.

Ostateczna wielkość produkcji pomidorów polowych dla przetwórstwa  we Włoszech zwiększyła się w tym sezonie do 4,8 mln ton.

za: WPTC

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności