AktualnościWłoski sezon pomidorowy

Włoski sezon pomidorowy

W północnych Włoszech ostatnia fabryka zakończyła przetwarzanie pomidorów 24 października. Południe skończyło sezon o miesiąc wcześniej.

Całkowity wolumen produkcji na północy Włoch wynosi około 2,37 mln ton. Uprawiano je na 36,6 tys. hektarów, osiągnięto średnie plony na poziomie 76 t/ha. Zbiory są o 18% niższe od wielkości zakontraktowanej na ten sezon, a produkcja będzie na poziomie ubiegłorocznej. Sezon nie był łatwy, z dużymi opadami w maju, co powodowało opóźnienia w produkcji. Później wystąpiły jeszcze  gradobicia i ekstremalne upały w lipcu i sierpniu. Jakość owoców była przeciętna, średni wynik – 4,76 Brix.

Na południu Włoch, po złym początku sezonu  zanotowano najlepszy wrzesień od dwudziestu lat. Umożliwiło to dojście do produkcji 2,4 mln ton pomidora polowego. Plony z gospodarstw rolnych we wrześniu wynosiły ponad 100 t/ha, co daje średnią sezonu na poziomie 88 t/ha. Natomiast zebrano mnóstwo zielonych pomidorów, co zmniejszyło finalną produkcje o 5% do 6 % plonów w porównaniu z rokiem 2018.

Ostateczna wielkość produkcji pomidorów polowych dla przetwórstwa  we Włoszech zwiększyła się w tym sezonie do 4,8 mln ton.

za: WPTC

Prenumerata Warzywa 2024 - baner


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl