W ubiegłym tygodniu (22 maja br.) odwiedziłam kilka gospodarstw warzywniczych na terenie gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Zbiory kapusty głowiastej białej spod folii dobiegają końca, a rozpoczynają się te spod płaskich osłon. W przypadku uprawy kalafiora z marcowych nasadzeń zbiór jest właśnie realizowany. W bieżącym sezonie pogoda nie rozpieszcza producentów warzyw. Zimne noce i pochmurne dni spowalniają wegetację roślin.
Sezon dla większości producentów warzyw kapustnych z podkrakowskiego regionu warzywniczego zwykle rozpoczyna się na początku stycznia, wówczas realizowane są zasiewy wczesnych warzyw. Nasadzenia roślin do tuneli rozpoczynają się bardzo wcześnie, w niektórych gospodarstwach nawet w połowie lutego. Rośliny uprawne narażone są na niskie temperatury w okresie wczesnej wiosny. W tym przypadku wybór odmiany jest bardzo istotny. Najlepsze odmiany muszą zatem posiadać silny system korzeniowy, być odporne na jarowizację i skoki temperatur. Ważna jest również ich wczesność.
Jeden z producentów kalafiora na najwcześniejsze zbiory w maju wybrał odmianę Momentum, o 56-58 okresie wegetacji. Rośliny tworzą wyrównane i duże róże. W bieżącym sezonie dostępność tego asortymentu na giełdzie Rybitwy jest niewielka, co przekłada się na relację cenową – obecnie w dużym hurcie ich ceny oscylują na poziomie 3,50-4,50 zł/szt.
Warto też podkreślić, że tegoroczna aura sprawiała, że na rynku jest sporo kalafiorów o mniejszych różach.
AW