Ukraińskie warzywa są nadal dostępne w niektórych supermarketach, ale ich ceny są znacznie wyższe od importowanych odpowiedników.
W szczytowym okresie popytu w okolicach Nowego Roku ceny hurtowe warzyw szklarniowych sięgały wcześniej 150–160 UAH/kg (3,0–3,25 EUR), a ceny produktów lokalnych przekraczały 200 UAH/kg (4,0 EUR). Jednak wolumeny w takich cenach są niewielkie, ponieważ wielu konsumentów ogranicza wydatki w związku z trwającą wojną i inflacją.
„Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny, ludność, która w trakcie wojny traci siłę nabywczą, po prostu nie może sobie pozwolić na produkty, które nie wchodzą w skład podstawowego koszyka żywnościowego” – wyjaśnia Chorew.
„Ceny będą rosły tylko do momentu załamania się popytu” – dodaje analityk. „Ostatecznie, tańszy import wyznaczy górny pułap. Niezależnie od lojalności konsumentów wobec produktów krajowych, większość ludzi wybierze to, co jest przystępne cenowo”.
W rezultacie rynek zimowych warzyw na Ukrainie będzie w dużej mierze zależał od importu, podczas gdy wysokie ceny energii w dalszym ciągu będą ograniczać lokalną produkcję szklarniową i inwestycje.
Źródło: komersant.ua









