Zucchiolo – nowe warzywo, które podbija rynek. Czym jednak jest Zucchiolo? Jak można jeść Zucchiolo? Gdzie i w jaki sposób warzywo jest uprawiane? Sprawdź, czym wyróżnia się nowy produkt, który jest już dostępny w Polsce.
Zucchiolo – co to za warzywo?
Zucchiolo to warzywo uniwersalne, które można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Nowość na europejskim rynku, będąca połączeniem ogórka i cukinii, należy do rodziny dyniowatych. Na pierwszy rzut oka bez wątpienia przypomina miniaturową dynię, ale w rzeczywistości zachowuje cechy obu wskazanych warzyw – cukinii i ogórka.
Nowe warzywo wyróżnia się ponadto długim okresem przydatności do spożycia. Zucchiolo od zbiorów można przechowywać przez 3-4 tygodnie, co jest trudne do osiągnięcia w przypadku cukinii czy ogórka. Warto zauważyć, że mówimy tu o przechowywaniu w temperaturze pokojowej – poza lodówką. Zucchiolo cechuje się błyszczącą, gładką skórką oraz chrupiącym i lekkim miąższem. Obecnie jest sprzedawane w trzech odcieniach – jasnozielonym, ciemnozielonym i żółtym. Najsłodszy jest odcień żółty.
Warzywo ma miękką konsystencję, a skórka nie posiada kolców i także nadaje się do jedzenia. Pozwala to na efektywne wykorzystanie całego produktu bez marnowania i wytwarzania odpadów. Zucchiolo można wykorzystać podobnie jak cukinię czy bakłażana. Przypomnijmy, produkt nadaje się do jedzenia na surowo i po obróbce termicznej. Lista przepisów i sposobów wykorzystania, jak zapewniają twórcy Zucchiolo, pozostaje długa.
Jak powstało Zucchiolo?
Korzenie Zucchiolo sięgają Ameryki Południowej. Warto zauważyć, że w tamtejszych regionach warzywo uprawiane jest na wolnym powietrzu. Hiszpańskiej firmie biotechnologicznej Beyond Seeds, a także Instytutowi Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa, udało się dostosować ten gatunek do produkcji szklarniowej i klimatu śródziemnomorskiego, który panuje w Europie. Proces ten trwał jednak 5 lat. Kwestią komercjalizacji nowego warzywa (Zucchiolo) na rynku europejskim zajęły się dwie dwie hiszpańskie firmy, a konkretnie Unica i Granda La Palma.
Czy opłaca się uprawiać Zucchiolo?
Zucchiolo, tak jak wspominaliśmy, producenci mogą uprawiać w szklarniach. Warzywo wyróżnia się dość krótkim cyklem produkcyjnym. Opracowane odmiany mogą być z powodzeniem uprawiane w cyklu jesienno-zimowym, a także wiosennym. Plony wahają się w przedziale 9-11 kg/m2 – zakładając zagęszczenie na poziomie 8500 roślin/ha. Tak więc, wydajność produkcyjna pozostaje dość wysoka i może przekroczyć 100 t/ha.
Ile Zucchiolo kosztuje w Polsce?
Zucchiolo, będące połączeniem cukinii i ogórka, pojawiło się już w Polsce. Na ten moment warzywo sprzedawane jest w niewielkich ilościach. Produktu z pewnością nie znajdziemy w każdej sieci handlowej. Gdzie więc szukać Zucchiolo? Warzywo dostępne jest w Biedronce. Ile kosztuje? Aktualna cena Zucchiolo oscyluje na poziomie 3,99 zł/szt.