W październiku na rosyjskim rynku warzyw podstawowe gatunki z gruntu odkrytego były droższe, niż w roku ubiegłym. Co więcej – w pełni sezonu są droższe, niż ubiegłej zimy.
W połowie października konsument rosyjski płacił za kapustę głowiastą białą prawie 40% drożej, niż w grudniu 2017 r. Za marchew – o 21% więcej. Dla porządku odnotować trzeba, że w drugiej dekadzie tego miesiąca warzywa te staniały odpowiednio o 1% i 2,8%.
Nieurodzaj kapusty i marchwi w 2017 roku tłumaczy wzrost cen w porównaniu z rokiem 2016. Jednak w mijającym sezonie te podstawowe (i inne jeszcze również) gatunki z rodzimych pól trafiły na rynek rosyjski późno- pod koniec lipca i w ilościach mniejszych, niż w ubiegłym – uważanym za kiepski – roku. Dodatkowo już teraz pojawiają się krytyczne uwagi co do jakości tych ziemiopłodów.
Poprawia się stopniowo sytuacja z ziemniakami – przybywa przechowalni, więc może się to okazać hamulcem cen oraz przesłanką poprawy ich jakości – handlowcy rosyjskich sieci wiosną bieżącego roku odstępowali od zakupów rosyjskich ziemniaków wywołując głośne protesty ich plantatorów.
za: agroinvestor.ru
PG









![Ciemny liść – tajna broń w walce o klienta. Kryterium, które dziś decyduje o sukcesie handlowym pora [VIDEO] Uprawa pora](https://www.warzywa.pl/wp-content/uploads/2025/11/uprawa-pora-218x150.jpg)
![Jak nawozić, by uzyskać wyższy plon ogórka? Webinarium z nagrodami [03.12.2025] Ogórki w dłoni](https://www.warzywa.pl/wp-content/uploads/2024/09/polska-uprawa-ogorkow-218x150.jpg)




