W regionach powiatów krakowskiego i proszowickiego producenci od wielu lat liderują w uprawie wczesnych warzyw kapustnych. Plantatorzy prowadzą rodzinne gospodarstwa, wspólnymi siłami i z dużym zaangażowaniem opiekują się swoimi warzywami.
W gospodarstwie państwa Kupiec w miejscowości Górka Jaklińska (gm. Koniusza) dominuje uprawa warzyw kapustnych. Sezon produkcyjny rozpoczyna się w ostatnich dniach grudnia, wówczas wykonywany jest siew nasion warzyw bezpośrednio do wielodoniczek wypełnionych substratem torfowym. Do produkcji rozsady producenci wybierają sprawdzone w ich gospodarstwie podłoże firmy Klasmann-Deilmann. Po zasianiu nasiona są przykrywane mieszaniną torfu z włóknem kokosowym i perlitem. Do najwcześniejszych nasadzeń w lutym używane są wielodoniczki zawierające 54, 77 otworów. Tace rozsadowe o większych pojedynczych komórkach, umożliwiają przetrzymanie rozsady w przypadku, gdyby kapryśna aura uniemożliwiła sadzenie roślin w planowanym przez ogrodników terminie. Z kolei im mniejsza komórka w wielodoniczce, tym częściej należy dokarmiać rozsadę.




Na najwcześniejsze nasadzenia kapusty pod osłonami producenci wybrali sprawdzoną odmianę Jetma, o bardzo wyrównanych główkach, z kolei z odmian kalafiora: Speedstar oraz Momentum.


Rozsada produkowana jest w dwóch mnożarkach o szerokości 8,2 m i długości 25,5 m. Ich konstrukcja jest przykryta podwójną, pompowaną folią tunelowa. Ciepło rozprowadzane jest nagrzewnicami.
Łącznie pod osłonami (w tunelach i pod płaskimi przykryciami) w rodzinnym gospodarstwie państwa Kupiec uprawianych będzie 160 tys. roślin. Ponieważ dwie mnożarki nie pomieszczą wszystkich roślin, dlatego część rozsady dostarczy Grupa Mularski.


W gospodarstwie rodziny Kupiec wykorzystywanych jest blisko 80 sztuk tuneli foliowych, które częściowe są zakładane jesienią. W przypadku niekorzystnej aury, najwcześniejsze nasadzenia mogą być dodatkowo osłonięte płaskimi przykryciami np. włókniną. W zależności od warunków atmosferycznych rośliny będą sadzone 15-20 lutego.


Na kilka dni przed planowanym terminem sadzenia producenci zwykle hartują rośliny, stopniowo obniżając temperaturę do 10-12°C i ograniczają podlewanie zwracając uwagę, by nie doszło do przesuszenia podłoża.