Mimo opóźnienia wzrostu wielu warzyw z powodu niesprzyjającej pogody cebula zimująca już dorasta do wielkości handlowej i trafia na rynek. W gospodarstwie Stanisława Polaka w Kruszwicy 10 czerwca zebrano kombajnowo pierwsze cebule – odmiany Tough Ball F1 oraz Sonic F1 (hodowla Takii Seed, w ofercie firmy Enza Zaden), ale szybko dorastają również inne odmiany – np. Wolf F1 czy Swift F1.
Nasiona cebuli w tym gospodarstwie wysiano 25 sierpnia. W czasie największych mrozów na polu była niewielka pokrywa śnieżna, która zabezpieczyła rośliny przed wymarznięciem. Na początku czerwca cebule osiągnęły wielkość handlową. Niektóre z nich miały już powyżej 8 cm średnicy. Najwcześniej zbierane w tym roku odmiany wyróżniają się dużym wyrównaniem cebul i wyjątkowo cienką szyjką. Cebula zebrana z pola jest obierana, myta i pakowana w worki po 5 kg.
Zapraszamy do naszego fotoreportażu: