Warunki wegetacyjne w 2024 roku były zróżnicowane, lecz na ogół niesprzyjające uprawom warzyw gruntowych. Łączna produkcja (warzyw wczesnych i późnych) została oszacowana na ok. 3,8 mln ton.
Warunki w 2024 roku. Z czym zmagali się producenci?
W marcu, jak poinformował Główny Urząd Statystyczny, doszło do opóźnień w pracach polowych z powodu nadmiernej wilgotności gleby, szczególnie w północno-wschodniej i południowo-wschodniej Polsce. Wschody warzyw wysianych pod koniec marca i na początku kwietnia były równomierne, jednak niedobór opadów deszczu, który wystąpił w drugiej połowie kwietnia, spowolnił wzrost roślin. Przymrozki na przełomie kwietnia i maja spowodowały powstanie strat mrozowych, szczególnie na plantacjach nieokrytych.
W drugiej połowie maja odnotowano lokalnie występujące gradobicia, które uszkodziły część upraw, a brak opadów deszczu utrzymujący się w okresie od maja do czerwca spowodował znaczne przesuszenie wierzchniej warstwy gleby. Opady deszczu w lipcu poprawiły uwilgocenie gleby, ale jednocześnie przyczyniły się do wzrostu presji chorób grzybowych oraz szkodników roślin.
Wysokie temperatury i znaczne nasłonecznienie utrzymujące się od lipca do początku września przyspieszyły dojrzewanie warzyw, jednak z powodu pogarszającego się bilansu wodnego, niezbędne było stosowanie dodatkowego nawadniania plantacji. Przebieg pogody we wrześniu i październiku sprzyjał przyrostowi masy warzyw odmian późnych, a warunki zbioru w głównych rejonach produkcji były dobre.
Zbiory warzyw w 2024 roku. Ile ton zebrali rolnicy?
Łączna produkcja warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) została oszacowana na ok. 3,8 mln t, tj. na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Zbiory kapusty w 2024 r. zmniejszyły się, w porównaniu z 2023 r., o 9,1% i wyniosły 571,2 tys. t. Produkcję kalafiorów oszacowano na 108,1 tys. t, tj. o 14,8% mniej niż przed rokiem, a zbiory brokułów oceniono na 77,2 tys. t., tj. o 2,3% mniej niż w 2023 r.
Spadek produkcji dotyczył przede wszystkim wczesnych odmian tych warzyw. Ze względu na wzrost powierzchni uprawy, zbiory cebuli wyniosły 675,4 tys. t, czyli o 6,6% więcej niż w roku poprzednim. Produkcję marchwi oszacowano na 559,4 tys. t, tj. o 3,1% mniej niż w 2023 r., a buraków na 240,7 tys. t, czyli o 4,8% mniej niż rok wcześniej. Zbiory pomidorów gruntowych zwiększyły się o 19,9% i wyniosły 203,4 tys. t, natomiast ogórków zmniejszyły się o 14,1% do 112,7 tys. t.
Produkcja pietruszki wyniosła 151,8 tys. t, czyli o 2,5% więcej niż w roku poprzednim, a selerów korzeniowych zmalała o 5,9% do 99,9 tys. t. Zbiory kukurydzy cukrowej wzrosły o 4,0% i wyniosły 160,0 tys. t. Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 425,2 tys. t i była o 5,3% większa niż rok wcześniej. Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na 446,4 tys. t.