reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
AktualnościZbiory warzyw w 2024 roku. Ile ton zebrali rolnicy?

Zbiory warzyw w 2024 roku. Ile ton zebrali rolnicy?

Warunki wegetacyjne w 2024 roku były zróżnicowane, lecz na ogół niesprzyjające uprawom warzyw gruntowych. Łączna produkcja (warzyw wczesnych i późnych) została oszacowana na ok. 3,8 mln ton.

Warunki w 2024 roku. Z czym zmagali się producenci?

W marcu, jak poinformował Główny Urząd Statystyczny, doszło do opóźnień w pracach polowych z powodu nadmiernej wilgotności gleby, szczególnie w północno-wschodniej i południowo-wschodniej Polsce. Wschody warzyw wysianych pod koniec marca i na początku kwietnia były równomierne, jednak niedobór opadów deszczu, który wystąpił w drugiej połowie kwietnia, spowolnił wzrost roślin. Przymrozki na przełomie kwietnia i maja spowodowały powstanie strat mrozowych, szczególnie na plantacjach nieokrytych.

reklama
Baner PORW 2025

W drugiej połowie maja odnotowano lokalnie występujące gradobicia, które uszkodziły część upraw, a brak opadów deszczu utrzymujący się w okresie od maja do czerwca spowodował znaczne przesuszenie wierzchniej warstwy gleby. Opady deszczu w lipcu poprawiły uwilgocenie gleby, ale jednocześnie przyczyniły się do wzrostu presji chorób grzybowych oraz szkodników roślin.

Wysokie temperatury i znaczne nasłonecznienie utrzymujące się od lipca do początku września przyspieszyły dojrzewanie warzyw, jednak z powodu pogarszającego się bilansu wodnego, niezbędne było stosowanie dodatkowego nawadniania plantacji. Przebieg pogody we wrześniu i październiku sprzyjał przyrostowi masy warzyw odmian późnych, a warunki zbioru w głównych rejonach produkcji były dobre.

Zbiory warzyw w 2024 roku. Ile ton zebrali rolnicy?

Łączna produkcja warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) została oszacowana na ok. 3,8 mln t, tj. na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Zbiory kapusty w 2024 r. zmniejszyły się, w porównaniu z 2023 r., o 9,1% i wyniosły 571,2 tys. t. Produkcję kalafiorów oszacowano na 108,1 tys. t, tj. o 14,8% mniej niż przed rokiem, a zbiory brokułów oceniono na 77,2 tys. t., tj. o 2,3% mniej niż w 2023 r.

reklama
Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Spadek produkcji dotyczył przede wszystkim wczesnych odmian tych warzyw. Ze względu na wzrost powierzchni uprawy, zbiory cebuli wyniosły 675,4 tys. t, czyli o 6,6% więcej niż w roku poprzednim. Produkcję marchwi oszacowano na 559,4 tys. t, tj. o 3,1% mniej niż w 2023 r., a buraków na 240,7 tys. t, czyli o 4,8% mniej niż rok wcześniej. Zbiory pomidorów gruntowych zwiększyły się o 19,9% i wyniosły 203,4 tys. t, natomiast ogórków zmniejszyły się o 14,1% do 112,7 tys. t.

Produkcja pietruszki wyniosła 151,8 tys. t, czyli o 2,5% więcej niż w roku poprzednim, a selerów korzeniowych zmalała o 5,9% do 99,9 tys. t. Zbiory kukurydzy cukrowej wzrosły o 4,0% i wyniosły 160,0 tys. t. Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 425,2 tys. t i była o 5,3% większa niż rok wcześniej. Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na 446,4 tys. t.

reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]