Jak podaje PIORiN wolumen eksportu znacznie wzrósł w bieżącym roku, tylko w okresie styczeń-kwiecień 2022 r. wyeksportowano o ponad 17% więcej warzyw niż w całym 2021 r. Z kolei import warzyw z krajów z przeznaczeniem do Polski w latach 2020-2021 wyniósł ponad 106 tys. ton, a w 2022 (do 30 kwietnia) – ok. 38 tys. ton warzyw.
Eksport warzyw do krajów nie będących w UE
Dane dotyczące eksportu świeżych warzyw do państw trzecich (poza Unię Europejską) w 2021 roku oraz w okresie styczeń-kwiecień br., przedstawia zamieszczona poniżej tabela. Przedstawione dane uzyskano na podstawie wydanych przez PIORiN świadectw fitosanitarnych.
Wolumen eksportu znacznie wzrósł w bieżącym roku, tylko w okresie styczeń-kwiecień 2022 r. wyeksportowano o ponad 17% więcej warzyw niż w całym 2021 r. W analizowanym okresie świeże warzywa eksportowane były do 16 państw: Białoruś, Czarnogóra, Jordania, Kazachstan, Korea Południowa, Kosowa, Królestwo Arabii Saudyjskiej, Mongolia, Mołdawia, Norwegia, republika Macedonii Północnej, Serbia, Stany Zjednoczone, Ukraina, Zjednoczone, Emiraty Arabskie. Największą ilość tego asortymentu wyeksportowano do Białorusi i Ukrainy, udział eksportu do tych państw wyniósł łącznie w 2021 r – 93%, a w okresie styczeń kwiecień br. -91%.
Import warzyw z krajów poza UE
Jeżeli chodzi o import (w tym warzyw) reguluje to prawo Unii Europejskiej (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r., Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2019/2072 z dnia 28 listopada 2019 r. oraz szereg szczegółowych rozporządzeń UE dotyczących importu).
Graniczna kontrola fitosanitarna przeprowadzona jest w w oddziałach granicznych WIORiN, spełniających wymogi określone rozporządzeniami UE. UG przeprowadzają kontrolę dokumentacji, czyli sprawdzają czy właściwy urząd kraju wysyłającego warzywa prawidłowo zapewnił o zdrowotności przesyłki w certyfikacie fitosanitarnym. Następnym etapem jest sprawdzenie tożsamości przesyłki, po czym inspektorzy przeprowadzają kontrolę zdrowotności na miejscu w oddziale granicznym, a jeżeli zachodzi potrzeba, czy wątpliwości próba/y przesyłane są do badania w Oddziale Centralnego Laboratorium GIORiN. Inspektorzy OG wykonują kontrole fitosanitarne na rzecz kraju i całej UE, dbając o to aby dopuścić na terytorium całej UE agrofagów kwarantannowych dla Unii oraz regulowanych agrofagów niekwarantannowych dla UE.
Import warzyw z krajów z przeznaczeniem do Polski w latach 2020-2021 wyniósł 6407 przesyłek (2020 r.- 2454, 2021 r. – 3953) o łącznej wadze 106 283,196 ton (2020 – 43 909,059 t, 2021 – 62 374,137 t).
W roku 2022 import wyniósł 2357 przesyłek o łącznej masie 38 469,513 ton. Warzywami sprowadzonymi do Polski były: pomidory, ogórki, kapusta, sałata, chrzan, cebula, pory, papryka, kalafior, brokuł, marchew, rzepa, cukinia, oberżyna, seler, koper,. Import pochodził z Turcji, Ukrainy, Albanii, Macedonii Północnej, Białorusi, Serbii, Azerbejdżanu, Meksyku, Maroka, Tunezji, Uzbekistanu, Kazachstanu, Izraela, Rosji, Indii, Gruzji. Są to dane z unijnego systemu TRACES z przejść granicznych wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej, gdzie odbiorcą przesyłki była firma z siedzibą w Polsce, a przesyłka przeszła pozytywne wszystkie etapy kontroli.
Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa