Instytut otworzył Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych

Uroczyste przecięcie wstęgi podczas otwarcia obiektu Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych w Skierniewicach

16 listopada br. został oficjalnie otwarty w Skierniewicach obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Od dziś może on służyć zarówno nauce, jak i praktyce! Centrum jest odpowiedzią nauki na potrzeby ogrodników i mniejszych przedsiębiorców – przetwórców produktów ogrodniczych. Będzie to miejsce nie tylko prowadzenia badań, lecz także przygotowania technologii i podejmowania wyzwań związanych z tworzeniem nowych produktów, jakich dziś oczekuje rynek. Takie wrażenie mógł odnieść każdy z uczestniczących w otwarciu gości.

W oficjalnym otwarciu obiektu CPPO uczestniczyli: Pan Grzegorz Schreiber – Marszałek Województwa Łódzkiego, Pan Krzysztof Ciecióra – podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Ewa Wendrowska – radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, Pan Krzysztof Jażdżyk – prezydent Miasta Skierniewice, Pan Dariusz Grzebelus – przewodniczący rady naukowej Instytutu, Pan Rafał Ambrozik – senator PiS, Pan Witold Boguta – prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Pani Barbara Groele – przedstawicielka Krajowej Unii Producentów Soków. Odczytane zostały także adresy od Pana Mateusza Morawieckiego – Prezesa Rady Ministrów, Pana Przemysława Czarnka – Ministra Edukacji i Nauki oraz Pana Bogdana Pomianka z Departamentu Wspólnej Polityki Rolnej MRiRW.

Wśród gości byli przedstawiciele firm biorących udział w realizacji projektu CPPO – Woj-Art i EkoEnergia, pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa – PIB oraz pracownicy emerytowani. Za przybycie dziękujemy mediom ogólnopolskim, lokalnym i branżowym.

Mówimy do przedsiębiorców: zaprojektuj z nami swój sukces – przekazała podczas oficjalnego otwarcia obiektu Prof. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu.

Prof. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu podczas oficjalnego otwarcia obiektu.

Pani Dyrektor przedstawiła historię związaną z obiektem, od samego pomysłu na jego realizację po ostateczne decyzje dotyczące doboru wyposażenia. Pani Dyrektor ma nadzieję, że w CPPO będą powstawały projekty produktów na miarę obecnych i przyszłych czasów, takie, których szuka coraz bardziej wymagający konsument.

W obiekcie znajdują się dwie specjalistyczne hale technologiczne. Pierwsza z nich przystosowana do produkcji szerokiej gamy soków, nektarów, przecierów i produktów zagęszczanych oraz druga do produkcji suszy owocowych i warzywnych. Aby lepiej poznać zarówno oczekiwania, jak i opinie rynku o projektowanych produktach w sąsiedztwie działu technologicznego zaplanowano dział badań konsumenckich i sensorycznych. Oprócz klasycznej pracowni badań sensorycznych, w Centrum zaprojektowano specjalną przestrzeń warsztatową umożliwiającą bezpośredni kontakt różnych grup interesariuszy i sprzyjającą efektywnej komunikacji w formule Living-Lab (tzw. żywego laboratorium).

Projekt CPPO dofinansowany został z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020. Wartość projektu to ponad 12 mln zł, z czego dofinansowanie ze środków unijnych stanowiło nieco ponad 8,5 mln złotych.

Materiał prasowy Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

GALERIA ZDJĘĆ:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności