Rejon kaliski kojarzy się przede wszystkim z produkcją pomidorów szklarniowych, są jednak ogrodnicy, którzy wyłamali się z lokalnej tradycji i postawili na ogórki. Do tego grona należą Anna i Piotr Woźniakowie z Kościelnej Wsi, którzy produkują ogórki w typie midi na powierzchni 1,1 ha. Uprawa prowadzona jest w nowoczesnej, budowanej w dwóch etapach szklarni (wysokość w słupie 5 i 6 m) w matach z „górnej półki” – Grotop Master – wymienianych co rok. Gospodarstwo państwa Woźniaków 12 września br. gościło uczestników spotkania ogórkowego zorganizowanego przez firmy Grodan, Rijk Zwaan i Rozsadnik.
Producenci ogórków, którzy wzięli udział w środowym spotkaniu mieli możliwość przyjrzenia się standardowo uprawianej w gospodarstwie odmianie Meleas RZ prowadzonej w systemie z opuszczaniem. Można ją było porównać z odmianami Media RZ i Medora RZ, które posadzono na mniejszej powierzchni.
Uprawa prowadzona jest w szklarni państwa Woźniaków w zagęszczeniu 2,5 rośliny/m2 z rozsady dostarczonej przez firmę Rozsadnik – po dwie rośliny w jednej kostce.
Oprócz prezentacji szklarniowej dla ogrodników przygotowano część seminaryjną. Dr Krzysztof Fatel z firmy Grodan przybliżył charakterystykę nowych mat Grodan Prestige. W kolejnym wystąpieniu Krzysztof Banaszak omówił ofertę warzyw szklarniowych z portfolio firmy Rijk Zwaan, natomiast Wojciech Wasiak zwrócił uwagę na największe tegoroczne problemy w uprawie ogórków. Na zakończenie oficjalnej części spotkania Aneta Okoń przedstawiła ofertę rozsad warzyw firmy Rozsadnik.
Więcej już wkrótce na łamach naszego miesięcznika “Szklarnie, Tunele, Osłony”
Zapraszamy do galerii zdjęć:
Tekst i fot. A. Czerwińska-Nowak