Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk przyjął na początku września ambasadora Japonii w Polsce Akio Miyajimę. W trakcie rozmowy wyrażono uznanie wobec polskiej żywności, która coraz częściej trafia na rynek w Japonii.
Spotkanie miało na celu omówienie przygotowań do planowanej w drugiej połowie września wizyty wicepremiera Kowalczyka w Japonii. Wicepremier Kowalczyk będzie bowiem reprezentował polski rząd na uroczystościach pogrzebowych byłego premiera Japonii Shinzō Abe. W trakcie rozmów poruszono jednak temat wymiany handlowej pomiędzy krajami, która w ostatnich latach przybiera na sile.
Wicepremier Kowalczyk podkreślił, że Polska przykłada szczególną wagę do rozwoju dwustronnych relacji w tej dziedzinie, a polscy przedsiębiorcy wykazują duże zainteresowanie rozwojem kontaktów handlowych z partnerami japońskimi.
Ambasador Akio Miyajima wyraził natomiast duże uznanie dla jakości i smaku polskiej żywności. Dane dotyczące wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi z Japonią również potwierdzają, że polska żywność cieszy się coraz większą popularnością wśród wymagających konsumentów japońskich.
W 2021 r. polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął poziom 95,2 mln euro (w 2020 r. – 61,6 mln euro). Trend wzrostowy utrzymuje się również w 2022 r. W okresie styczeń – czerwiec importerzy japońscy kupili polską żywność za prawie 52 mln euro (w analogicznym okresie ubiegłego roku było to nieco ponad 38 mln euro). Najważniejszym polskim produktem eksportowym do Japonii jest mrożone mięso wołowe.
W trakcie rozmowy uczestnicy omówili najważniejsze aspekty aktualnej sytuacji międzynarodowej, w tym przede wszystkim zaangażowanie obu krajów w pomoc dla Ukrainy w związku z rosyjską agresją na ten kraj.
Źródło: MRiRW