AktualnościNEPG: Nasadzenia ziemniaków w sezonie 2021 będą o ok. 15% mniejsze

NEPG: Nasadzenia ziemniaków w sezonie 2021 będą o ok. 15% mniejsze

NEPG przewiduje, że z powodu zastoju w sektorze gastronomicznym wywołanym przez COVID-19 w sezonie 2021 powierzchnia upraw ziemniaków będzie o 15% mniejsza niż obecnie.

Według szacunków NEPG (North-Western European Potato Growers) całkowite zbiory ziemniaków w krajach należących do tej organizacji (UK, Belgia, Francja, Holandia i Niemcy) wyniosą w tym sezonie 27,9 miliona t. Szacuje się, że zbiory będą o 4,5% tj. 1 milion t wyższe niż w poprzednim sezonie. Wynik zostanie osiągnięty, jeśli zbiory będą przeprowadzone do końca, a nie ma takiej pewności ze względu na niską cenę i mały popyt na ziemniaki. Nadal pozostało trochę towaru do wkopania w zachodniej Belgii i Wielkiej Brytanii, na trudnych, podmokłych stanowiskach.

NEPG prognozuje, że plantatorzy w północno-zachodniej UE posadzą następnej wiosny o 15% ziemniaków mniej. Z powodu Covid-19 światowy popyt na przetworzone produkty ziemniaczane zmniejszył się gwałtownie i rzeczywisty popyt na surowiec wynosi ok. 85% w porównaniu z poprzednim sezonem. Europejscy i północnoamerykańscy przetwórcy ziemniaków mają duże zapasy gotowych produktów i będą potrzebowali znacznie mniej surowca. Oczekuje się, że zmniejszą swoje przyszłoroczne kontrakty z plantatorami. 

W ciągu ostatnich 5 lat plantatorzy NEPG zwiększyli powierzchnię uprawy ziemniaków o 7,7%. Okazał się to mieć opłakane skutki w zderzeniu z załamaniem na rynku spowodowanym COVID-19. Oprócz tego wpływ na rynek może mieć również wynik rozmów o Brexicie. 
W związku z nowymi przepisami dotyczącymi przechowywania ziemniaków, (wycofanie chloroprofamu), dłuższe ich składowanie w nadchodzącym sezonie można uznać za trudne, przypuszczalnie mniejsza liczba producentów się na nie zdecyduje, dlatego NEPG zaleca plantatorom ponowne obliczenie kosztu i ceny przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy kontraktacyjnej.

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]