Jak zarabiać więcej na produkcji warzyw?

HR Kalinowa to gospodarstwo o powierzchni 500 ha. Przy tak dużej skali upraw identyfikacja zagrożeń ze strony patogenów i wykonanie zabiegów w gwarantującym ich skuteczność terminie to duże wyzwanie. Od dwóch lat w podejmowaniu decyzji dotyczących ochrony upraw pomaga w gospodarstwie system monitoringu chorób i szkodników oparty na danych ze stacji meteorologicznej Metos i trzech pułapek feromonowych.

W Kalinowej produkowane są głównie ziemniaki (150 ha), ale także warzywa: cebula
(ponad 40 ha), kapusta biała i czerwona (25 ha) oraz seler (15 ha), które sprzedawane są do firmy Agrosad, zaopatrującej sieci handlowe. W gospodarstwie uprawia się także zboża i kukurydzę. Od dziesięciu lat HR Kalinowa posiada certyfikat GlobalG.A.P., a od dwóch lat także certyfikat systemu jakości GRASP.

Sławomir Przybyłek, prezes HR Kalinowa

Sławomir Przybyłek – prezes HR Kalinowa podkreśla, że w ochronie upraw przed chorobami i szkodnikami przez lata kierował się systematycznym monitorowaniem roślin oraz własną wiedzą i doświadczeniem. W 2018 r. zdecydowano się w gospodarstwie na wdrożenie systemu monitoringu i sygnalizacji chorób oraz szkodników firmy Agro Smart Lab i od tego czasu decyzje ochroniarskie opiera niemal całkowicie na powiadomieniach tego systemu. Do prognozowania zagrożeń system wykorzystuje dane z zainstalowanej na polach gospodarstwa stacji meteorologicznej Metos (temperatura powierza gleby, wielkość opadów, długość zwilżenia liści i wilgotność powietrza) oraz pułapek feromonowych iMetos iScout z aparatem do zdalnej oceny szkodników i podłogą lepową. Jedna z pułapek feromonowych w gospodarstwie dostosowana jest do monitorowania śmietki kapuścianej, natomiast w dwóch pozostałych feromony zmieniane są w zależności od pory roku i występujących w tym czasie zagrożeń. Pułapki te służą w Kalinowej do obserwacji wylotów tantnisia krzyżowiaczka, piętnówki kapustnicy, rolnicy zbożówki. Urządzenia te są zasilane panelem słonecznym i baterią.

Dane pogodowe i te dotyczące szkodników są zbierane i przesyłane do firmy Agro Smart Lab, gdzie zostają przetworzone przez precyzyjne modele matematyczne przewidujące z kilkudniowym wyprzedzeniem ryzyko wystąpienia zagrożenia. Informacje o przewidywanej infekcji lub pojawie szkodnika są przekazywane mailowo i wiadomością SMS użytkownikowi systemu.


Stacja meteorologiczna Metos z pułapkami feromonowymi Pessl, a – stacja zbierająca dane klimatyczne, b – sztuczny liść, c – pułapka feromonowa

 – Dzięki systemowi monitoringu wykonujemy zabiegi tylko wtedy, gdy jest to koniczne, co przekłada się na mniejsze zużycie środków ochrony roślin i produkcję zdrowszej żywności. W ziemniaku udało nam się np. wyeliminować średnio dwa zabiegi w roku, co przy naszej skali produkcji oznacza oszczędności rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. W tym sezonie system monitoringu był też szczególnie przydatny w ochronie przed śmietką, będącą wyjątkowym problemem oraz przeciwko tantnisiowi – przekazywał S. Przybyłek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności