Grudzień 2023 roku był najbardziej przychylny dla producentów ziemniaków i pietruszki. Ceny owych warzyw były znacznie wyższe niż w grudniu 2022 roku. Znaczący wzrost nastąpił też w przypadku włoszczyzny, “pekinki”, porów i marchwi.
Ceny polskich warzyw w grudniu 2023 roku były wyższe o 12,33% (względem cen z grudnia 2022 roku). Największą różnicę wciąż widzimy w przypadku ziemniaków. Irga pozostawała bowiem droższa o 103,14%, natomiast pozostałe odmiany średnio o 46%. Niemały wzrost odnotowano również w przypadku pietruszki. Problemy ze zbiorami oraz niedobory na rynku spowodowały, że cena wystrzeliła i okazała się być wyższa o 92,62%.
Niska dostępność marchwi czy porów również wpłynęła na skok stawek. Względem 2022 roku marchew była droższa w minionym miesiącu o 41,36%, natomiast pory o 40,08%. Nieco niższy wzrost cen mogliśmy zaobserwować w przypadku kapusty pekińskiej (37,04%), włoszczyzny (36,41%), brukselki (27,27%) i selerów (17,40%).
Inne gatunki warzyw pozostawały na zbliżonym poziomie cenowym lub były znacznie tańsze niż w grudniu 2022 roku. Największy spadek wciąż obserwowaliśmy w przypadku kapusty białej, która kosztowała o 17,74% mniej oraz kapusty czerwonej, za którą rolnicy otrzymywali o 25,88% niższe stawki. Tańsza okazała się również cebula (-13,19%) i ogórki szklarniowe (-12,69%).
Zestawienie cen zostało przygotowane przez ekspertów z Rynku Hurtowego Bronisze.