Krajowi producenci mogą eksportować pomidory na nowy rynek. Jakie wymagania muszą zostać spełnione, aby polskie warzywa zostały zaakceptowane? W jakim kierunku transportowane są pomidory?
Polskie pomidory w Izraelu. Jak to możliwe?
12 sierpnia 2024 r. Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN) otrzymał od izraelskiej organizacji ochrony roślin – Plant Protection and Inspection Services (PPIS) propozycję wymagań fitosanitarnych świeżych owoców pomidora, które miałyby być eksportowane z Polski do Izraela. Dotychczasowo eksport tych warzyw nie był możliwy.
Dzięki efektywnej współpracy obu urzędów, zainteresowani tym rynkiem producenci i eksporterzy, po zapoznaniu się i dopełnieniu izraelskich wymagań fitosanitarnych, rozpoczęli pierwsze wysyłki świeżych owoców pomidora, które już pod koniec sierpnia docierają do odbiorców w Izraelu.
Zainteresowani plantatorzy mogą uzyskać informacje na temat warunków i zasad rejestracji i certyfikacji takich przesyłek w jednostkach Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Jakie wymagania muszą zostać spełnione?
Warunki fitosanitarne dla świeżych owoców pomidora, eksportowanych do Izraela to:
- izraelski importer musi uzyskać we właściwym urzędzie zezwolenie importowe na import tego asortymentu z Polski;
- pochodzenie owoców z uprawy w Polsce, która jednocześnie spełnia warunek kraju uznanego za wolny od Bactrocera dorsalis;
- owoce pochodzące z miejsca produkcji, gdzie zachowane były warunki fizycznej izolacji zabezpieczające przed stonką ziemniaczaną (Leptinotarsa decemlineata) oraz owoce przed wysłaniem były urzędowo kontrolowane i uznane za wolne od tego szkodnika;
- przesyłka musi być wolna od liści, łodyg, szypułek i innych pozostałości roślinnych;
- przesyłce musi towarzyszyć świadectwo fitosanitarne, wstawione przez inspektora PIORiN.
Źródło: PIORiN