5 powodów dlaczego warto uprawiać pomidora malinowego Buenarosa

Pomidor malinowy Buenarosa - prezentacja nowej odmiany

Buenarosa F1, nowa odmiana pomidora malinowego prezentowana podczas spotkania doradców w dniu 17 czerwca w gospodarstwie szklarniowym braci Damiana i Pawła Chrzanów w Głuchowie (woj. podkarpackie). Organizatorem wydarzenia była firma Enza Zaden.

Uprawa pomidora szklarniowego w Polsce

Pomidor malinowy jest najczęściej wybierany przez konsumentów, dlatego coraz chętniej jest on uprawiany przez ogrodników w naszym kraju. W 2019 r. powierzchnia uprawy pomidora malinowego wynosiła 550 ha, z kolei standardowego, czerwonego pomidora – 360 ha.

A jak przedstawia się sytuacja w 2021 r.?

O 230 ha wzrosła powierzchnia uprawy malinówki, z kolei spadła powierzchnia uprawy pomidora standardowego o 150 ha.

Polecamy Państwu również artykuł: https://www.warzywa.pl/warzywa-pod-oslonami/uprawa-pomidora-malinowego-w-gospodarstwie-braci-chrzanow-video/

Powierzchnia uprawy pomidora szklarniowego w Polsce w 2020 i 2021 r.
Agnieszka Wiśniewska, Enza Zaden

Podczas spotkania doradców w gospodarstwie ogrodniczym braci Chrzanów w Głuchowie Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden wymieniła najważniejsze cechy nowego pomidora malinowego Bueanarosa F1:

  1. Doskonały smak pomidora malinowego;
  2. Trwałość pozbiorcza;
  3. Wyrównanie owoców;
  4. Brak przebarwień słonecznych tzw. plamy
  5. Wysoki plon.

Szczegółową charakterystykę nowej odmiany Buenarosa pomidora malinowego omówił Krzysztof Floras z firmy Enza Zaden. Pomidor malinowy Bueanora F1 był testowany przez trzy lata na wielu podkładkach. Jest to odmiana, która wszędzie pokazuje swoją siłę i wysoki potencjał. 

Smak owoców – stosunek cukrów do kwasów w odmianie Buenarosa
Krzysztof Floras, Enza Zaden

Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego: Buenarosa – pomidor malinowy – prezentacja odmiany

 

O groźnym wirusie ToBRFV mówił Mateusz Janas z firmy Enza Zaden.

Spotkanie doradców w Głuchowie było okazją do wysłuchania prezentacji prof. dr hab. Nataszy Borodynko-Filas, z Kliniki Chorób Roślin i Bank Patogenów, na temat najgroźniejszych chorób wirusowych warzyw pod osłonami.

Po więcej szczegółów z tego wydarzenia zapraszamy Państwa na łamy czasopisma “Szklarnie Tunele Osłony“. Kliknij TUTAJ by zamówić prenumeratę
Prenumerata Szklarnie Tunele Osłony

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności