reklama
Baner Syngenta Scorpion
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
reklama
rosaleaf
Strona głównaAktualnościW Polsce doświetla się 85 hektarów pomidora malinowego

W Polsce doświetla się 85 hektarów pomidora malinowego

Kluczowym czynnikiem ograniczającym rozwój upraw doświetlanych w naszym kraju jest dostępność energii elektrycznej. Uprawy doświetlane w technologii LED oraz hybrydowej stanowią obecnie 5 procent, z kolei pozostała część – wyłącznie lampami sodowymi.

Wśród polskich ogrodników obserwuje się coraz większe zainteresowanie uprawą doświetlaną pomidora malinowego, dlatego ten temat został poruszony podczas webinarium w dniu 11 marca. Organizatorami wydarzenia online był zespół De Ruiter oraz ekspertów z firmy Delphy Poland.

reklama
Baner PORW 2025
“Pomidor malinowy w uprawie doświetlanej” – to temat webinaru zorganizowanego przez zespół De Ruiter i ekspertów Delphy w dniu 11 marca 2021 r.

Pomidor Tomimaru Muchoo F1 jest najczęściej wybieraną odmianą w uprawie doświetlanej. Producenci, którzy decydują się na taką uprawę, prowadzą nasadzenia od początku lipca do połowy października.

Standardem w uprawach doświetlanych w Polsce są lampy HPS o mocy 1000 W na 8 metrowej nawie, dające 180-210 µm zależnie od odległości między słupami. Oświetlenie o którym jest mowa, przetwarzają mniej energii elektrycznej w światło, a więcej w ciepło w porównaniu z oświetleniem LED. Przykładowo przy natężeniu 131 µm, temperatura w szklarni jest w stanie się podnieść o 3, 4 stopnie Celsjusza, tymczasem przy 210 µm jest to aż 6-8 stopni Celsjusza” – informował Tomasz Krasowski i jak dodaje: “W chwili obecnej mamy coraz więcej światła naturalnego, więc kończymy doświetlanie lampami w uprawie pomidora malinowego.

W połowie marca, w przypadku gdy radiacja przekroczy 300 Watów możemy włączyć połowę lamp, z kolei powyżej 400-450 Watów wyłączamy całkowicie oświetlenie. W ten sposób lampy będą wyłączone przez trzy, cztery godziny w południe, oczywiście przy słonecznej pogodzie. Z każdym dniem radiacja słoneczna będzie wzrastała, więc będziemy skracać doświetlanie. W każdej chwili można doświetlać rośliny w cyklu 18-godzinnym, czyli najczęściej włączamy lampy o północy i wyłączamy o godzinie 18:00/ lub włączamy lampy o 22:00 i wyłączamy o 16:00. Jednak za chwilę będziemy skracać doświetlanie nocne, tak by doświetlać rośliny tylko w ciągu dnia.”  informuje Tomasz Krasowski.

W kolejnej części artykułu pojawią się informacje o trudnościach związanych z kontrolą chorób i szkodników pomidora malinowego w uprawie doświetlanej.

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
reklama
baner Certis

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]