Sezon 2019/2020 na hurtowym rynku polskich selerów zbliża się do końca. W przechowalni pozostało niewiele zapasów “starego” towaru, a ceny sprzedażowe w dużym hurcie wynoszą 2-2,2 zł/kg – jak wiemy nie jest to wygórowana cena jak na połowę czerwca. W latach ubiegłych oscylowała ona na poziomie ok. 4 zł/kg i, pewnie takiej minimalnej ceny oczekiwali producenci selera korzeniowego. Sprzedaż “starego” towaru może być jeszcze utrudniona ze względu na import z Holandii.
Ta plantacja selera odmiany Princino położona w małopolskim zagłębiu warzywniczym w przyszłym tygodniu będzie gotowa do zbioru (zgrubienia korzeniowe z odciętą nacią). Rośliny w tym gospodarstwie były sadzone 25 marca i przykryte płaskimi osłonami. W zależności od potrzeb były nawanianie. W chwili obecnej masa zgrubienia korzeniowego wynosi 450-500 g. Doskonale pamiętamy ujemne temperatury w kwietniu i zimne noce w maju oraz wiele pochmurnych dni w tym czasie. Producenci obawiają się jakości towaru spod włókniny. Wkrótce wszyscy się o tym przekonamy..
Fot. M. Dąbrowski, BASF