Cebula i kapusta są obecnie warzywami pożądanymi na rynku. I właśnie tym gatunkom poświęcone było spotkanie zorganizowane 14 lutego br. w Ołtarzewie k. Warszawy przez firmę Enza Zaden we współpracy z Yara Poland, Bayer i Bioagris.
Asortyment kapusty głowiastej białej
Bernard Zioło reprezentujący firmę Enza Zaden zaprezentował asortyment warzyw kapustnych polecanych na rozpoczynający się sezon. Omawiając odmiany kapusty z hodowli Takii, które od trzech lat znajdują się w ofercie firmy Enza Zaden prelegent zaznaczał, że czasy w których podstawowym wymaganiem względem kapusty były jak największe wymiary główki. Obecnie decyzję o wyborze odmiany i zagęszczenia, a co za tym idzie wielkości uzyskiwanych główek, podejmuje się w oparciu o przeznaczenie towaru i wymagania odbiorców. Ogrodnikom zaopatrującym rynek warzyw świeżych na zbiory letnie i jesienne polecał kapustę Predeco F1 osiągająca dojrzałość zbiorczą po ok. 80 dniach wegetacji. Rośliny zaleca się sadzić w dużym zagęszczeniu – 60 tys. szt./ha, uzyskuje się wówczas główki o masie 1,5–2,5 kg. Główki są jasne, wyrównane o delikatnym unerwieniu i po uzyskaniu dojrzałości zbiorczej zachowuje przydatność na polu przez ok. trzy tygodnie, co pozwala ją przetrzymać na polu w razie potrzeby. Główki bardzo wcześnie robią się twarde i mają dużą masę, a w dalszym okresie wegetacji jedynie powiększają objętość. Z tego samego segmentu odmian letnich B. Zioło proponował Verdeco F1 o nieco dłuższym okresie wegetacji i grubszych liściach mniej chętnie zasiedlanych przez wciornastki. Nadaje się do przechowywania przez 2–3 miesiące. Vertex F1 – to także odmiana letnia wcześnie wiążąca twarde główki, które jeszcze przez długi okres przyrastają osiągając docelowo po ok. 90 dniach wegetacji masę do 3–3,5 kg. Prelegent zwracał ponadto uwagę na letnią odmianę Cheers F1, która tworzy większe główki osiągające po 80 dniach wegetacji masę 3–4 kg, nadają się wówczas do bezpośredniego zaopatrzenia rynku warzyw świeżych (głownie rynków hurtowych preferujących większe główki), a po 110 dniach dorastają do 5–6 kg i stanowią dobry surowiec do letniego kiszenia.
Strukta F1 – to najpopularniejsza odmiana z oferty Takii. Swoją popularność zawdzięcza niezawodnością plonowania tak w latach bardzo suchych, jak i przekropnych, jak również w warunkach wysokiej presji szkodników. Ponadto jest odmianą uniwersalną co do przeznaczenia – jest pozycjonowana przede wszystkim jako kapusta przetwórcza do zbioru główek o masie do 5–6 kg po 120 dniach wegetacji (możliwe jest również dłuższe przetrzymanie główek w polu), można również wycinać kapustę także latem już po 70 dniach od posadzenia rozsady, gdy osiągają 2–2,5 kg do sprzedaży na świeżym rynku. Po szatkowaniu uzyskuje się białą, drobną krajankę. Główki osadzone są na wysokim głąbie zewnętrznym, co pozwala utrzymać ich dobra zdrowotność.
Z odmian przechowalniczych B. Zioło polecał odmianę Storka F1 do uprawy z nasadzeń w maju i czerwcu o 130-dniowym okresie wegetacji. Odmiana nadaje się do uprawy w różnym zagęszczeniu – w zależności od przeznaczenia. Przy zagęszczeniu od 30 tys. roślin/ha uzyskuje się duże główki do kiszenia po przechowywaniu natomiast przy większym gęstszym sadzeniu (nawet do 60 tys. szt./ha) uzyskuje się mniejsze „marketowe” główki. Do przechowywania prelegent polecał również odmianę Pronca F1 osiągającą dojrzałość zbiorczą po 120 dniach wegetacji.
Odmiany kalafiora
Z odmian kalafiora do uprawy z nasadzeń wiosennych na zbiory od czerwca do września prelegent polecał odmianę Telergy F1 o okresie wegetacji wynoszącym 70–75 dni. Jest ona tolerancyjna na wysoką temperaturę. Na zbiory letnie polecał ponadto odmianę Crossway F1. Ma ona nieco dłuższy okres wegetacji i tworzy większe liście. Odmiana Bielic F1 to odmiana uniwersalna, która w razie potrzeby może być przeznaczana również do różyczkowania. Jest to odmiana polecana na zbiory od lipca do listopada. Kolejną z polecanych odmian kalafiora był mieszaniec Crenique F1 do nasadzeń 5–10 lipca. Jest to odmiana odznaczająca się tolerancją na przymrozki co pozwala przedłużyć sezon w gospodarstwie.
Wkrótce w “Warzywach”
O odmianach cebuli polecanych do uprawy z rozsady przez Piotra Pietrzaka z firmy Enza Zaden oraz produktach do nawożenia cebuli i kapusty rekomendowanych przez Wojciecha Kopeć z firmy Yara Poland można będzie przeczytać w kolejnych wydaniach miesięcznika „Warzywa”. W relacji znajdą się również szczegóły dotyczące stosowania herbicydu Bandur zaprezentowane przez Piotra Bobra z firmy Bayer.
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Warzywa