Holenderska firma FoodVentures i ich partner Evergrande inwestują miliony w uprawę warzyw na dużą skalę na lokalnym rynku w Chinach. Kryzys wywołany przez pandemię napędza popyt na świeżą, zdrową i bezpieczną żywność.
W pierwszym etapie realizacji ma powstać obiekt o powierzchni 17,5 ha zlokalizowany godzinę drogi od Szanghaju. W realizacji tego projektu bierze udział konsorcjum szklarniowe FoodVentures, które działa już na Ukrainie, w Gruzji i Kazachstanie.
100 hektarów
Właścicielem szklarni będzie Evergrande, chińska firma zajmująca się nieruchomościami, z którą FoodVentures podpisało umowę. Wraz z nimi FoodVentures chce postawić 100 ha szklarni w ciągu 5 lat. Na szklarnię potrzebnych jest ok. 50 milionów euro, w tej kwocie największy udział będzie miała chińska firma zajmująca się nieruchomościami. „Można to nazwać ‘modelem hotelowym’, ponieważ podobnie jak sieci hotelowe rzadko są właścicielami nieruchomości, my nie będziemy posiadać szklarni w Chinach”, mówi Eric van der Meer z FoodVentures. „Otrzymujemy, tak jak w naszych wcześniejszych projektach, pełną swobodę zakładania i prowadzenia działalności. Współpraca z Evergrande zapewnia nam szybki rozwój przy mniejszym udziale kapitału własnego”.
Aktywne chłodzenie i oświetlenie hybrydowe
Pierwsze kroki zostały podjęte, z opóźnieniem ok. jednego miesiąca ze względu na pandemię, szacuje Eric na podstawie planów, zdjęć i nagrań z drona, które otrzymuje w Holandii. „To znów szklarnia Ultra-Clima z aktywnym chłodzeniem i oświetleniem hybrydowym”. W szklarni będą uprawiane pomidory, ogórki i sałata na lokalny rynek. „Sami zajmiemy się sprzedażą i marketingiem tych produktów. W tym celu rozmawiamy teraz z dużymi chińskimi sieciami supermarketów, takimi jak Hema z Alibaba. Chcemy dostarczać warzywa klasy A – bezpieczną żywność, konsekwentnie i przez cały rok. Z pewnością jest zainteresowanie takimi produktami. Przed rozpoczęciem inwestycji w Chinach FoodVentures przeprowadziło badania w tym zakresie. Zapotrzebowanie na produkty bezpieczne jest obecne w Chinach, bardziej niż na przykład w Holandii, gdzie bezpieczeństwo żywności jest normą. A ze względu na COVID-19 jeszcze się wzmacnia.”
Pierwsze zbiory wiosną 2021 r.
A jednak nie jest do końca jasne, jak to będzie wyglądać w Chinach. „Odrobiliśmy pracę domową, ale nie mogę podać żadnych szczegółów na kolejny rok”, podsumowuje Eric, który twierdzi, że szklarnia zostanie ukończona najwcześniej w grudniu tego roku, więc pierwsze zbiory nie będą w marcu lub w kwietniu przyszłego roku.
za HortiDaily