reklama
Baner Syngenta Scorpion
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
lepinox
reklama
rosaleaf
Strona głównaAktualnościUrodzajne papryki na Pepper Cafee

Urodzajne papryki na Pepper Cafee

Spotkania sezonowe organizowane przez firmę Monsanto (właściciela marki Seminis) z producentami papryki stały się już tradycją. Kolejne spotkanie z cyklu Pepper Cafee odbyło się 21 lipca w gospodarstwie Moniki i Kazimierza Małków w Woli Grabowskiej koło Potworowa. Partnerami spotkania były firmy Timac Agro, Agraplant i Grupa Producentów Rozsad Krasoń.

Bohaterem spotkania była nowa odmiana Maximinus F1 o czerwonych owocach typu blok, o której opowiadali Piotr Dutkowski i Marcin Piechota reprezentujący markę Seminis. Wybarwiające się na intensywny ciemnoczerwony kolor owoce o grubych ściankach (do 10 mm) to efekt hodowli kalifornijskiej, z której pochodzi nowy mieszaniec. Rośliny o generatywnym typie wzrostu są mało podatne na bakterie z rodzaju Xanthomonas i wcześnie wchodzą w okres owocowania. Specjaliści marki Seminis zalecali zbiór pierwszych owoców „na zielono”. Dzięki odciążeniu roślin lepiej rozbudowują system korzeniowy roślin i wiążą się owoce na wyższych piętrach.

reklama
Baner PORW 2025

Gospodarze spotkania przygotowują rozsadę z pikówki zamawianej w Grupie Producentów rozsad Krasoń. Marcin Krasoń, reprezentujący Grupę omówił szczegółowo ofertę dedykowaną producentom papryki. Specjalista zwrócił szczególną uwagę na nowość jaką jest rozsada papryki szczepiona na podkładkach, co zwiększa odporność roślin na tzw. choroby odglebowe.

Więcej na temat spotkania wkrótce na łamach naszych czasopism: “Szklarnie, Tunele, Osłony” i “Warzywa“.

Zapraszamy do galerii zdjęć:

 

Tekst i fot. A. Czerwińska-Nowak

 

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
reklama
baner Certis

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]