yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

teagro warzywa ochrona

Baner Bayer Propulse
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
InneWspólnie dbajmy o naszą glebę!

Wspólnie dbajmy o naszą glebę!

Światowy Dzień Gleby, obchodzony 5 grudnia, został ustanowiony z inicjatywny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Celem tego święta jest podniesienie świadomości na temat bardzo istotnej roli i kluczowego znaczenia gleby w naszym życiu.


Tegoroczny Dzień Gleby odbywa się pod hasłem „Gleby i rośliny strączkowe, symbioza dla życia (ang: „Soils and pulses, a symbiosis for life„).

Gleba od zawsze dostarcza ludziom żywość oraz jest podstawowym elementem środowiska naturalnego.

Czy wiesz, że?
• Gleba składa się w 45% z minerałów, 25% z wody, 25% z powietrza oraz 5% z materii organicznej.

• Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia.

• Według badań 33% naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

• Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast.

• 95% naszej żywności pochodzi z naszej gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza.

• W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.

za:psor.pl

agrosimex prolectus fungicyd

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl