Wspólnie dbajmy o naszą glebę!

    Światowy Dzień Gleby, obchodzony 5 grudnia, został ustanowiony z inicjatywny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Celem tego święta jest podniesienie świadomości na temat bardzo istotnej roli i kluczowego znaczenia gleby w naszym życiu.


    Tegoroczny Dzień Gleby odbywa się pod hasłem „Gleby i rośliny strączkowe, symbioza dla życia (ang: „Soils and pulses, a symbiosis for life„).

    Gleba od zawsze dostarcza ludziom żywość oraz jest podstawowym elementem środowiska naturalnego.

    Czy wiesz, że?
    • Gleba składa się w 45% z minerałów, 25% z wody, 25% z powietrza oraz 5% z materii organicznej.

    • Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia.

    • Według badań 33% naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada.

    • Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast.

    • 95% naszej żywności pochodzi z naszej gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza.

    • W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.

    za:psor.pl

    ARTYKUŁY POWIĄZANE

    None found

    ZOSTAW KOMENTARZ

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
    Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
    Wpisz swoje imię
    Wpisz treść komentarza

    Polityka Prywatności