Obecne ceny warzyw na rynkach hurtowych balansują na granicy opłacalności w porównaniu z galopującymi cenami nawozów czy paliw.
Na Łódzkim rynku hurtowym ”Zjazdowa” wjeżdżając na giełdę jako osoba kupująca musimy uiścić opłatę 3 złotych. W poniedziałkowy wieczór możemy już znaleźć pierwsze nowalijki. Za główkę sałaty musimy zapłacić 3 złote (16 sztuk w skrzynce). Polska rzodkiewka również kosztuje 3 złote pęczek.
Niestety bardzo wysoka inflacja nie ma odzwierciedlenia w warzywach kapustnych:
- Kapusta biała: 0,50 zł /kg.
- Kapusta czerwona: 2 zł/kg.
- Kapusta pekińska: 3 zł/kg.
W dalszym ciągu niskie ceny dotyczą również warzyw wchodzących w skład włoszczyzny.
Za pora musimy zapłacić 2 złote za kilogram. Ceny pozostałych warzywa oscylują w granicach:
- Pietruszka: 3 zł/kg
- Marchew: 0,8 zł/kg
- Seler: 1,5-2 zł/kg
Znacznie korzystniejsze ceny dotyczą gospodarstw trudniących się uprawą pomidora.
Pomidor Polski malinowy kosztuje 145 zł (6 kg. skrzynka- około 24 złotych/kg)
Pomidor Polski czerwony 110 zł (6 kg. skrzynka- około 18,3 zł/kg)
Za polskiego długiego ogórka kupujący musi liczyć się z ceną na poziomie 10 zł/kg, natomiast gruntowy oscyluje w granicach 13-14 złotych za kilogram.