Tegoroczny cebulowy sezon wegetacyjny, to po dwóch korzystnych latach bardzo trudny rok. Nie ze względu na plony, ale na ceny, które są na poziomie od kilku do kilkunastu groszy.
Cebula w Polsce jest uprawiana od XIV wieku. Źródła podają, że jej produkcja na skalę towarową rozwinęła się w okresie międzywojennym, a szczególnie po II wojnie światowej. Warzywo to w naszym kraju jest jednym z sześciu uprawianych gatunków warzyw o największym znaczeniu gospodarczym. Dane zawarte w tabeli pokazują, że co roku pod uprawę cebuli przeznaczanych jest ponad 20 tys. hektarów. Niestety po cebulowej hossie na ogół wzrasta powierzchnia uprawy, czego konsekwencją jest bardzo często znaczny spadek cen.
Przykładem jest bieżący rok. Szacunki IERiGŻ-PIB określają powierzchnię uprawy cebuli na nieznacznie większą niż w roku ubiegłym, co kłóci się z niektórymi informacjami płynącymi z rynku, choćby od niektórych sprzedawców materiału siewnego. Warto jednak podkreślić, że warszawski instytut bierze pod uwagę cały kraj, a np. sprzedawca nasion, swój obszar działania. Wydaje się, że wzrost areału uprawy cebuli jest szczególnie zauważalny na Kujawach, ale czy w innych rejonach?





