Kampol-Fruit przeżywa renesans. Nieprzerwanie skupuje surowce od lokalnych rolników. W zakładach w Rykach i Milejowie przetworzono tysiące ton warzyw i owoców. Jak aktualnie wygląda codzienność w zakładach Kampol-Fruit?
Firma zajmująca się przetwórstwem warzyw i owoców, a konkretnie Kampol-Fruit, zyskała szczególną popularność pod koniec 2022 roku. W ramach przypomnienia, przetwórnia zaczęła popadać w długi, a producenci – dostawcy warzyw i owoców – oczekiwali na należne im pieniądze. W grę wchodziły setki milionów, a zadłużenie wobec niektórych poszkodowanych sięgało nawet kilkuset tysięcy. – My nie chcemy czyichś pieniędzy. My upominamy się o własne pieniądze – alarmowali producenci podczas protestu, który miał miejsce pod koniec 2022 roku.
Jak Kampol-Fruit przetrwał upadłość?
Jak pamiętamy, 9 kwietnia 2024 roku sąd ogłosił upadłość spółki Kampol-Fruit. Od tego momentu częścią majątku firmy zarządza syndyk, pani Agnieszka Biała. W jej imieniu działa pan Dariusz Szmytt, który opowiada nam, jak dziś wygląda codzienność w zakładach przetwórczych w Rykach i w Milejowie.
Pomimo ogłoszonej upadłości, syndyk kontynuuje działalność zarówno w zakładzie w Milejowie, jak i w Rykach, gdzie realizowane są dotychczasowe plany skupu i przetwórstwa. Priorytetem jest zarządzanie majątkiem Kampolu w sposób, który zapewni jego ochronę przed zniszczeniem lub uszkodzeniem. Kluczowe jest zachowanie ciągłości produkcji oraz zatrzymanie pracowników, gdyż wartość przedsiębiorstwa to nie tylko majątek w nieruchomościach i maszynach, ale także kadra, zdolności produkcyjne i znaczenie dla branży ogrodniczej oraz lokalnej gospodarki.
– Nieprzerwanie kupujemy surowce od lokalnych dostawców, co pozwala nam realizować zawarte wcześniej kontrakty sprzedażowe. Najważniejsze jednak, że utrzymujemy sprzedaż, pracujemy nad odbudową relacji handlowych i zaufania klientów – podkreśla Dariusz Szmytt.
Ryki – usługowa produkcja koncentratu
Zakład w Rykach, zatrudniający obecnie 141 pracowników to znaczące ogniwo w sieci krajowego przetwórstwa. Od września tego roku, zakład usługowo produkuje koncentrat jabłkowy. Chociaż w tym sezonie ceny skupu jabłek są bardzo wysokie z punktu widzenia przetwórców, to popyt na koncentrat pozytywnie zaskakuje pełnomocnika pani syndyk.
– Nasze zobowiązania finansowe są regulowane na bieżąco, a przed nami intensywne miesiące mrożenia warzyw korzeniowych, takich jak marchew, pietruszka i seler. W okresie od stycznia do maja planujemy realizować usługi pakowania detalicznego. Równocześnie nieustannie poszukujemy nowych form współpracy w obszarach takich jak pakowanie, składowanie oraz dzierżawa. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do współpracy – dodaje pan Dariusz.
Milejów – skupiono tysiące ton warzyw
Także w przypadku tej przetwórni, działania skupiają się na dalszym rozwoju oraz zapewnieniu ciągłości działalności produkcyjnej, a także budowaniu stabilnej współpracy z odbiorcami. Zakład w Milejowie, zatrudniający dziś 100 pracowników, składa się z trzech działów produkcyjnych: zamrażalni, wydziału koncentratów oraz wydziału przecierów. W bieżącym sezonie w zakładzie w Milejowie skupiono 320 ton brokułów, 7000 ton jabłek, 2000 ton pomidorów, 3000 ton buraków, 1000 ton czarnej porzeczki, 200 ton czerwonej porzeczki i 80 ton wiśni.