Według najnowszych danych Comtrade/Eurostat w roku 2015 wolumen eksportu owoców i warzyw świeżych na świecie wyniósł 116,50 mln ton, a import 113,77 mln ton. Dla porównania dziesięć lat wcześniej wielkości te wynosiły odpowiednio dla eksportu 83,15 mln ton a dla importu 81,09 mln ton; pięć lat temu 103,66 mln ton i 100,98 mln ton.
Największymi regionami świata w eksporcie w roku 2015 było ugrupowania państw UE (eksport wewnątrzunijny) z wynikiem ponad 31,9 mln ton, kraje Ameryki Łacińskiej – 23,75 mln ton oraz kraje Ameryki Północnej – 16,18 mln ton. W przypadku importu ponownie najwięcej owoców i warzyw sprowadzały kraje Wspólnotowe (import wewnątrzunijny) – 31,49 mln ton oraz Ameryka Północna – 22,34 mln ton i 13,56 mln ton ponowie kraje unijne, ale tym razem w imporcie z pozostałych państw trzecich.
W podziale na największych importerów i eksporterów na świecie w ujęciu poszczególnych państw w eksporcie dominowała w roku 2015 Hiszpania z wynikiem 12,50 mln ton, następnie Meksyk – 8,98 mln ton oraz Chiny – 7,95 mln ton oraz Holandia – 7,54 mln ton. W imporcie na pierwszym miejscu uplasowały się Stany Zjednoczone z wynikiem 17,41 mln ton, następnie Niemcy – 8,76 mln ton, Rosja – 6,77 mln ton i Wielka Brytania – 5,64 mln ton.
Według Comtrade w imporcie z wynikiem 1,99 mln ton Polska uplasowała się w roku 2015 na miejscu 17, a w eksporcie z wynikiem 1,68 mln ton na 18 miejscu na liście największych światowych handlowców owocami i warzywami.
W globalnym eksporcie owoców i warzyw w roku 2015 – 116,5 mln ton – około 38,9 mln ton to eksport warzyw, a 77,59 mln ton owoców. Najwięcej stanowiły banany z wynikiem 22,5 mln ton, następnie jabłka – 9,06 mln ton, 7,54 mln ton pomidory, 7,5 mln ton cebula, 6,71 mln ton pomarańcze oraz 4,84 mln ton mandarynki, 4,21 mln ton winogrona i 3,21 mln ton papryka słodka.
Źródło: FAMMU/FAPA