Mączlik warzywny (Aleyrodes proletella) od kilku lat zaczął masowo zasiedlać warzywa kapustne: kapustę brukselską, włoską, brokuły, kalafior i jarmuż.
Dorosłe mączliki osiągają 1,5-2 mm długości. Mają ciemniejszą głowę i tułów oraz żółtawy odwłok. Zaraz po wylęgnięciu pokrywają się woskowym nalotem, który nadaje im białą barwę. Skrzydła mączlika warzywnego układają się w charakterystyczną deltę. Na każdym skrzydle znajdują się dwie ciemne plamki.


Szkodliwość tego szkodnika zwanego potocznie białą muszką polega na tym, że osobniki dorosłe i larwy odżywiają się sokiem pobieranym z liści. Efektem jest osłabienie wzrostu roślin. Dodatkowo owady wydalają duże ilości lepkiej substancji zwanej rosą miodową, która osadza się na liściach. Na niej rozwijają się grzyby sadzakowe.
Sprawdź najnowsze wiadomości na temat mączlika warzywnego.