Na półkach sklepowych pojawiają się już pierwsze ogórki szklarniowe z upraw doświetlanych. Jak informuje nas jeden z producentów, dziś za kilogram ogórka rynek hurtowy płaci 8,5 zł. Czy ta cena rekompensuje olbrzymie koszty produkcji?
Na początku roku z utęsknieniem czekamy na pierwsze krajowe ogórki. Jednak producentów warzyw szklarniowych dotyka problem ogromnych kosztów produkcji. Wysokie ceny energii, gazu, nawozów, wody, siły najemnej, zobowiązania jakie mają ogrodnicy – te składowe mogą wpłynąć na poważny kryzys w sektorze ogrodnictwa szklarniowego.
Jak informuje nas jeden z krajowych producentów ogórka: “Jesteśmy zdesperowani. Posiadamy 0,5-hektarowy obiekt szklarniowy. Produkujemy ogórki w dwóch cyklach nasadzeniowych. Z roku na rok koszty produkcji są coraz wyższe. To będzie bardzo trudny rok. Przy tych nakładach nie będziemy w stanie dłużej się utrzymać. Do tego dochodzi import ogórków, który wypełnia polskie półki sklepowe. Ich cena to poniżej kosztów naszej produkcji. Dobrze wiemy, że to nie Europa Zachodnia, ale cała Wschodnia Ściana Polski jest dla nas ogromnym zagrożeniem – informuje jeden z ogrodników.
Na rynku pojawiają się już polskie ogórki szklarniowe. Obecnie sieci handlowe, dyskonty oferują je w cenie np.: 3,69 zł/szt. lub 19,90 zł/kg lub 18,50 zł/5 szt. Przypominamy, że teraz pojawiają się ogórki wyłącznie z upraw doświetlanych. Jak informuje nas kolejny producent, dziś jego ogórki sprzedawane są w cenie 8,5 zł/kg, za chwilę może się to zmienić. “Przy tej cenie ogórka rozważam wyłączenie lamp oraz podawanie CO2. Jak tak dalej później, to nasze gospodarstwa się nie utrzymają!”
Przy wzrastających dynamicznie kosztach produkcji, ogrodnicy wciąż nie mają wzrostu cen warzyw. Czy to się kiedyś zmieni?