Producenci z regionu Potworowa trudnią się głównie w uprawie papryki. Tymczasem w wielu gospodarstwach obiekty, w których rośnie papryka, wykorzystywane są do uprawy wczesnych warzyw, tzw. nowalijek. Jest to również sposób na zmianowanie, o które tak bardzo trudno.
Rolnicy z tego regionu, zajmują się także wczesną uprawą warzyw m.in. sałata, kapusta pekińska, kapusta głowiasta biała, kalarepa, rzodkiewka.
Każdy rolnik szuka możliwości uprawy innych warzyw, by produkcja rolna była bardziej opłacalna. W połowie kwietnia odwiedziłam gospodarstwo Pawła i Marzeny Łomża, w miejscowości Żerdź, by podpytać o tegoroczny sezon wczesnych warzyw. Na najwcześniejsze zbiory w kwietniu uprawiane są: sałata krucha, kalarepa, kapusta głowiasta biała. Rozsadę sałaty w kostkach ziemnych dostarcza specjalistyczne gospodarstwo Grupa Producentów Rozsad Krasoń. W przypadku kapusty i kalarepy, producenci samodzielnie zajmują się produkcją rozsady.
Przeczytaj również ‘zbiór kalarepy 2021’: https://www.warzywa.pl/warzywa-pod-oslonami/niebawem-zbior-krajowej-kalarepy-spod-oslon-video/
Sałata krucha
Rozsada sałaty była sadzona w ostatnim tygodniu lutego do nieogrzewanych tuneli foliowych. Przed posadzeniem, rośliny były podlane biopreparatem Bactim Radinet w ilości 5 g/skrzynkę roślin; 300 szt. (Druga aplikacja biopreparatu będzie zastosowana w chwili sadzenia papryki na tym samym stanowisku).
Rozsada sałaty kruchej (odmiana Ikebanas) była sadzona w rozstawie 40 x 30 cm. Po zbiorze sałaty, w maju, planowana jest uprawa papryki.
Czytaj tutaj ‘Papryka 2021’: https://www.warzywa.pl/warzywa-pod-oslonami/papryka-2021-sadzenie-roslin-video/