Uprawa wczesnej fasolki szparagowej w miejscowości Dęba

Wczesna uprawa fasoli szparagowej

W Polsce dominuje uprawa fasolki szparagowej dla przetwórstwa, jednak największą opłacalność uzyskuje się z wczesnych nasadzeń w tunelach foliowych. Fasolka najlepiej plonuje na glebach żyznych, próchniczych i szybko nagrzewających się. Dobrze reaguje na nawożenie obornikiem.

Wybierając stanowisko pod uprawę fasolki szparagowej, warto zwrócić uwagę, by nie była uprawiana po innych warzywach bobowatych (groch,  bób), a z roślin rolniczych po bobiku, soi, wyce, peluszce, koniczynie i lucernie częściej niż co 4 lata. Również mało przydatne są dla niej stanowiska po marchwi, pietruszce i szpinaku.

Największą opłacalność uzyskuje się z wczesnych nasadzeń. Wówczas produkuje się rozsadę w wielodoniczkach wypełnionych substratem torfowym (roślina ta nie znosi przesadzania). Podczas sadzenia roślin do tuneli foliowych warto zwrócić uwagę na temperaturę gleby, która powinna wynosić co najmniej 8-10 stopni Celsjusza. Rośliny fasoli szparagowej są wrażliwe na niskie temperatury (chłody), dlatego często obserwuje się  uszkodzenia fasoli spowodowane stresem termicznym, najczęściej w warunkach nagłych zniżek temperatury powietrza. W regionie Potworowa stosowane są specjalne konstrukcje, na których rozpościera się płaskie osłony. Stworzenie odpowiedniego mikroklimatu dobrze wpływa na rozwój roślin.

W gospodarstwie u Jankowskich

Region Potworowa jest zagłębiem paprykowym, ale wielu producentów wykorzystuje tunele foliowe do wczesnej uprawy warzyw, m.in. fasoli szparagowej, kapusty pekińskiej, kapusty głowiastej białej, kalarepy, rzodkiewki, kopru. W gospodarstwie Eweliny i Łukasza Jankowskich w miejscowości Dęba na wczesny zbiór wybrano m.in. fasolkę szparagową.

Siew nasion do wielodoniczek wykonano 18 lutego. Do produkcji rozsady wykorzystano substrat torfowy Novarbo. Na etapie produkcji rozsady rośliny podlano biopreparatem Bactim Radinet w ilości 5 g/tacę rozsadową. Ma to na celu zaszczepienie substratu oraz bryły korzeniowej mikroorganizmami. Produkt Bactim Radinet zawiera grzyby mikoryzowe, bakterie i grzyby ryzosferowe oraz promieniowce. W gospodarstwie państwa Jankowskich biopreparat wykorzystywany jest także do produkcji rozsady papryki.

W gospodarstwie państwa Jankowskich stosowana jest mikrobiologia w uprawie warzyw. Zdjęcie wykonano 13 kwietnia.

W mnożarce rozsada była zasilana nawozem fosforowym Kristalon Żółty NPK 13:40:13.

Rozsada fasoli szparagowej produkowana jest w wielodoniczkach. Zdjęcie wykonano 13 kwietnia.

Rośliny posadzono na miejsce stałe 23 marca w rozstawie 60 x 45 cm. Po posadzeniu roślin zastosowano biopreparat Bactim Vigor w ilości 2 kg/ha powierzchni tunelowej. Produkt poprawia strukturę gleby i zwiększa dostępność składników pokarmowych z gleby, a bakterie i grzyby w nim zawarte są dla roślin źródłem wielu substancji, w tym silnie biostymulujących.

Uprawa fasolki szparagowej w tunelach foliowych. Zdjęcie wykonano 13 kwietnia.

Fasolka szparagowa jest rośliną ciepłolubną, niekorzystne warunki atmosferyczne niekorzystnie wpływają na rozwój roślin. Przy tak wczesnych nasadzeniach konieczne jest przykrywanie roślin płaskimi osłonami. By zabezpieczyć rośliny przed chorobami szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową wykonałem dwukrotnie zabieg preparatem Switch 62,5 WG – informował producent z miejscowości Dęba. Trzy tygodnie po posadzeniu roślin na miejsce stałe wykonano także zabieg przed przędziorkiem preparatem zawierającym abamektynę.

Rośliny fasolki szparagowej po posadzeniu są przykrywane włókniną. Zdjęcie wykonano 13 kwietnia.

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności