Zwalczanie najgroźniejszych szkodników oraz mączniaka prawdziwego w uprawie ogórka szklarniowego, dr Michał Pniak Biocont

Uprawa ogórków pod osłonami wraz z wyższymi temperaturami to większa presja szkodników. Dodatkowo panująca w obiekcie wysoka wilgotność to idealne warunki dla rozwoju wielu patogenów. To dobry moment na odpowiednią ochronę przed mączlikami, przędziorkami, wciornastkami, mszycami, miniarkami oraz mączniakiem prawdziwym.

W drugim tygodniu kwietnia spotkaliśmy się z dr Michałem Pniakiem z Biocont w regionie Buska-Zdroju, gdzie uprawiane są ogórki szklarniowe. Celem naszej wizyty była ocena aktywności i presji ze strony szkodników i chorób.

Wyższa wilgotność w obiektach uprawowych, to idealne warunki do rozwoju mączniaka prawdziwego. W tym okresie na liściach można dostrzec bardzo charakterystyczny biały, mączysty nalot pojawiający się zwykle na wierzchniej stronie blaszki liściowej. Jeśli rozwój choroby nie zostanie w porę zahamowany za pomocą oprysku, to patogen przenosi się na sąsiednie rośliny i w krótkim czasie infekuje całą uprawę.

Kilka tygodni po posadzeniu się roślin, to czas kiedy pojawiają się groźne szkodniki. W przypadku braku lub źle prowadzonej ochrony duża ich liczebność może prowadzić do strat w plonie. Do najgroźniejszych szkodników w uprawie ogórka pod osłonami zalicza się mączliki szklarniowe, przędziorki, wciornastki, mszycę ogórkową. W celu ograniczenia liczebności szkodników, oprócz makroorganizmów, warto zastosować również inne metody ochrony.

Więcej w materiale wideo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności