Kalafior z Polski podbija rynki eksportowe

Rozpoczął się nowy etap polskiego sezonu kalafiorowego, notowany jest wzrost eksportu tego warzywa.

Polskie kalafiory po krótkiej przerwie wracają na rynek. Podaż nie jest tak duża, jak w zeszłym roku. Dlatego trudno zaspokoić popyt na to warzywo na zagranicznych rynkach. Mniejsza podaż spowodowana była niekorzystną lipcową aurą. Najpierw fala upałów, a potem intensywne opady deszczu negatywnie wpłynęły na produkcję, ograniczyły wzrost i rozwój roślin. To z kolei przyczyniło się do wzrostu cen tego warzywa. Mniejsza dostępność kalafiorów spowodowała wzrost ich cen. Sezon powinien jednak trwać do listopada.

 

Źródło: freshplaza.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności