765×100 – UPL – XenTari-DiPel

Firma Flortom wraz z firmami Bayer, Grupa Inco oraz NaturalCrop zaprosiły producentów warzyw 11 lutego br. na szkolenie do Cieślna k. Inowrocławia. Główne tematy poruszane na spotkaniu dotyczyły uprawy cebuli.

Katarzyna Gładka-Kubiak reprezentująca firmę Bayer mówiła o ofercie środków do ochrony warzyw. Poza fungicydami i środkami biologicznymi zwróciła uwagę na herbicyd Bandur, który od ubiegłego roku można stosować m.in. w uprawie cebuli. Substancją aktywną tego środka jest aklonifen, który działa na kiełkujące chwasty, w ten sposób, że jest przez nie pobierany w czasie, gdy liścienie przebijają się przez warstwę środka zalegającego na powierzchni gleby. Gdy aklonifen zaczyna krążyć z sokami chwasty bieleją, żółkną i zamierają. Prelegentka podkreślała, że substancja ta nie jest pobierana przez korzenie zarówno roślin uprawnych, jak i chwastów. Długość działania herbicydu to ok. 2–3 miesięcy, przy czym nie ma ryzyka wypłukania go w głąb gleby z deszczem, ale już wzruszanie powierzchni powoduje spadek skuteczności. Wyjaśniając dawkowanie preparatu specjalistka radziła w uprawie cebuli, a także marchwi czy pasternaku stosowanie dawek dzielonych.

 

Katarzyna Gładka-Kubiak z firmy Bayer

Radosław Grabowski reprezentujący markę nasion warzyw Seminis, której właścicielem jest firma Bayer przedstawił rekomendacje w doborze odmian cebuli pod konkretne przeznaczenie. Spośród wczesnych odmian do obierania, w typie amerykańskim, polecał Candy F1 oraz Golden Spike F1, a także odmiany w typie hiszpańskim – SV4774 NW F1 szybko rosnącą i plenną. Zwrócił też uwagę na mieszańca SV6646 NW F1 – polecanego do wczesnego siewu, bo nie ma on tendencji do jarowizacji. Z wczesnych propozycji w typie Rijnsburger zachęcał do uprawy odmiany Premito F1, nadającej się do przechowywania do marca. Scharakteryzował też odmianę SV 3557ND F1 – uniwersalną, do krótkiego przechowywania i obierania. Natomiast do najdłuższego przechowywania polecał Rockito F1 – tworzącą twarde cebule o trwałej mocnej łusce. Radosław Grabowski zaprezentował również odmianę o czerwonej łusce w typie hiszpańskim – R4593 F1, która nadaje się do przechowania do końca grudnia oraz dwie odmiany o białej łusce – Sterling i SV4058NU F1.

 

Ryszard Przybylski z Grupy Inco przedstawił interesujący wykład na temat nawożenia. Wyjaśniał przyczyny zakwaszenia gleb i malejącej zawartości próchnicy w Polsce. Informował o pozytywnym wpływie kwasów humusowych na strukturę gleby, dlatego zachęcał do wypróbowania nawozu Florovit Agro Wapno Nawozowe PMG, który zawiera mikroorganizmy oraz kwasy humusowe. Mikroorganizmy te hamują rozwój organizmów chorobotwórczych. Prelegent polecał też nawóz wapniowo-siarkowy – o odczynie obojętnym, który nie odkwasza gleby, ale jest źródłem wapnia i siarki dla roślin. Wspomniał też o ofercie nawozów dolistnych, np. FlorovitAgro Wapniowy czy FlorovitAgro Complex z krzemem.

Ostatni z prelegentów Rafał Forc z firmy NaturalCrop zachęcał do wypróbowania nawozu Fertil, który zawiera 12% azotu organicznego i 40% węgla organicznego, a także siarkę, która jest potrzebna, żeby pobrać azot z gleby. Z innych produktów polecał stosowanie dolistnego aktywatora – Zumba Plant. Jest to produkt zawierający bakterie Bacillus spp., który podnosi odporność roślin na choroby. Doradca scharakteryzował też produkty SmartSil WP oraz SmartSil SC – nawozy wapniowo-krzemowe z mikroskładnikami, których stosowanie również wzmacnia odporność roślin. Wspomniał również o NaturalCrop SL – koncentracie aminokwasowym, który zwiększa intensywność działania stosowanych środków ochrony roślin. Zachęcał też do wypróbowania Belfrutto Complex – nawóz organiczno-mineralny oraz Bioilsa NPK – wieloskładnikowy nawóz dedykowany do upraw ekologicznych.

Uczestnicy warzywniczego spotkania w Cieślinie

Rafał Forc (NaturalCrop), Magdalena Borowska (Flortom), Radosław Grabowski (Seminis) oraz Marek Górny, Krzysztof Dąbrowa i Magdalena Krzyżanowska z firmy Flortom

Więcej informacji na temat tego spotkania przeczytają Państwo w najbliższych wydaniach miesięcznika “Warzywa“. Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Warzywa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności