Cebulowe Sympozjum w Holandii

BEJO

Firma Bejo zaprosiła grupę swoich klientów na obchody 70-lecia istnienia firmy Broer B.V. – producenta dymki, z którą firma Bejo Zaden współpracuje od lat. Uroczystość zorganizowano w siedzibie firmy Broer w holenderskiej miejscowości Creil. Wśród ponad 400 uczestników byli producenci cebuli z różnych stron świata. Uczestników przywitał Siem Beers, dyrektor Broer B.V. oraz Gerrit de Groot z firmy De Groot en Slot. Prelegenci opowiedzieli o powstaniu firmy i przybliżyli jej historię oraz rozwój.

Podczas sympozjum wygłoszono interesujące wykłady. Timo Petter – hodowca z Bejo Zaden mówił o hodowli cebuli na świecie. Podkreślał, że jest to proces długotrwały, bo wyhodowanie nowej odmiany mieszańcowej zajmuje ok. 15 lat. W hodowli sporo uwagi poświęcają na szukanie odporności na patogeny, ale nadal bardzo ważna jest plenność i zdolność przechowalnicza. Szukają odporności m.in. na fuzarium i różowienie korzeni. Zwrócił uwagę, że szukają też roślin nie wrażliwych na zasolenie gleby, ponieważ przewidują, że w przyszłości mogą być poszukiwane takie odmiany cebuli, które będą mogły rosnąć na zasolonych glebach. Efektem dotychczasowej pracy jest wyhodowanie 198 odmian cebuli.

Bejo Zaden cebula
Uczestnicy sympozjum Quality Inside

Praktyczne wskazówki dotyczące ekologicznej uprawy warzyw w tym cebuli przekazał Roger Custers – Holender – właściciel gospodarstwa ekologicznego. Natomiast Gijsbrecht Gunter – prezydent holenderskiej organizacji cebulowej HOA mówił o światowym handlu cebulą. Prognozował on, że wraz ze wzrostem ludności na świecie, będzie rosło zapotrzebowanie na cebulę – do 2030 r. te potrzeby mogą wzrosnąć nawet o 60%.

Bejo cebula
Polscy uczestnicy Sympozjum

O produkcji cebuli w Wielkiej Brytanii opowiedział Ed Pissarro z Rix Farms. Część wykładową podsumował profesor Ernst van den Ende z uniwersytetu w Wageningen. Informował, że jednostki naukowe muszą w najbliższym czasie znaleźć rozwiązania wielu ważnych kwestii związanych z produkcją żywności. Producenci żywności napotykają na problemy związane ze zmianami klimatu, wycofywaniem ś.o.r. i potrzebą ciągłego zwiększania produkcji w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych ludzkości. Zwrócił on uwagę na potrzebę rozwijania produkcji ekologicznej i racjonalnego gospodarowania zasobami naturalnymi.

Broer
Firma Broer, w której siedzibie odbyło się sympozjum jest liderem w produkcji dymki

 

Aleksandra Andrzejewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności