Firma Bejo zaprosiła grupę swoich klientów na obchody 70-lecia istnienia firmy Broer B.V. – producenta dymki, z którą firma Bejo Zaden współpracuje od lat. Uroczystość zorganizowano w siedzibie firmy Broer w holenderskiej miejscowości Creil. Wśród ponad 400 uczestników byli producenci cebuli z różnych stron świata. Uczestników przywitał Siem Beers, dyrektor Broer B.V. oraz Gerrit de Groot z firmy De Groot en Slot. Prelegenci opowiedzieli o powstaniu firmy i przybliżyli jej historię oraz rozwój.
Podczas sympozjum wygłoszono interesujące wykłady. Timo Petter – hodowca z Bejo Zaden mówił o hodowli cebuli na świecie. Podkreślał, że jest to proces długotrwały, bo wyhodowanie nowej odmiany mieszańcowej zajmuje ok. 15 lat. W hodowli sporo uwagi poświęcają na szukanie odporności na patogeny, ale nadal bardzo ważna jest plenność i zdolność przechowalnicza. Szukają odporności m.in. na fuzarium i różowienie korzeni. Zwrócił uwagę, że szukają też roślin nie wrażliwych na zasolenie gleby, ponieważ przewidują, że w przyszłości mogą być poszukiwane takie odmiany cebuli, które będą mogły rosnąć na zasolonych glebach. Efektem dotychczasowej pracy jest wyhodowanie 198 odmian cebuli.
Praktyczne wskazówki dotyczące ekologicznej uprawy warzyw w tym cebuli przekazał Roger Custers – Holender – właściciel gospodarstwa ekologicznego. Natomiast Gijsbrecht Gunter – prezydent holenderskiej organizacji cebulowej HOA mówił o światowym handlu cebulą. Prognozował on, że wraz ze wzrostem ludności na świecie, będzie rosło zapotrzebowanie na cebulę – do 2030 r. te potrzeby mogą wzrosnąć nawet o 60%.
O produkcji cebuli w Wielkiej Brytanii opowiedział Ed Pissarro z Rix Farms. Część wykładową podsumował profesor Ernst van den Ende z uniwersytetu w Wageningen. Informował, że jednostki naukowe muszą w najbliższym czasie znaleźć rozwiązania wielu ważnych kwestii związanych z produkcją żywności. Producenci żywności napotykają na problemy związane ze zmianami klimatu, wycofywaniem ś.o.r. i potrzebą ciągłego zwiększania produkcji w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych ludzkości. Zwrócił on uwagę na potrzebę rozwijania produkcji ekologicznej i racjonalnego gospodarowania zasobami naturalnymi.
Aleksandra Andrzejewska