Opłacalność produkcji papryki stoi w aktualnym roku pod bardzo dużym znakiem zapytania. Koszty produkcji dotykają producentów na każdej płaszczyźnie. Tymczasem, wynagrodzenie z dnia na dzień przedstawia się na coraz niższym poziomie. Jak konkretnie prezentują się aktualne stawki?
Producenci zajmujący się uprawą papryki w szklarni zmagają się aktualnie z wieloma kosztami. Wysokie ceny towarzyszą nam niestety na każdej płaszczyźnie. Co gorsza, sytuacja wraz z biegiem czasu nie kieruje się w korzystną stronę. Nieustannie informowani jesteśmy o rosnących cenach nawozów, opału i innych surowców koniecznych przy produkcji. O ich dostępności na krajowym rynku lepiej nie wspominać… Rolnicy nieustannie zmagają się z problemami przy zakupie. Warunki te nie stanowiłyby problemu, gdyby wynagrodzenie otrzymywane w zamian za nasze warzywa było na racjonalnym poziomie. Tak się jednak nie dzieje… Co prawda, początki sezonu dość dobrze się zapowiadały, jednak z dnia na dzień sytuacja jest coraz mniej korzystna. W niedługim czasie, utrzymujące się spadki mogą oznaczać niemałe straty po stronie producentów.
Jak więc kształtuje się sytuacja na rynku hurtowym? Mówiąc o papryce czerwonej możemy wyróżnić ceny dotyczące sprzedaży w kartonach oraz w workach. Producenci, którzy sortują warzywo i sprzedają go w kartonach mogą oczekiwać stawek na poziomie 7,00-7,50 zł za kilogram. Wynika to z większego zaufania odbiorców, gdyż mają wgląd na to, jak wygląda produkt. Papryka, która sprzedawana jest w workach, cieszy się natomiast nieco mniejszym zaufaniem, przez co ceny uzyskiwane przez rolników są niższe.
Wraz z pojawieniem się papryki czerwonej, papryka zielona zeszła na drugi plan. Ceny, których mogą oczekiwać producenci kształtują się w tym przypadku na poziomie zaledwie 3,00-4,00 zł za kilogram.
Wciąż dość znaczącym czynnikiem, który wpływa na niekorzystną sytuację producentów, okazuje się import papryki z Holandii. Hurtownicy w wielu przypadkach kierują się bowiem wygodą. Wolą niestety zakupić towar u importera, który oferuje produkt w kartonach ułożonych na zafoliowanej palecie. Zdecydowanie rzadziej decydują się gromadzić towar u krajowych producentów… Jak kształtują się ceny w tym przypadku? Stawki za importowaną paprykę oscylują na poziomie 7,00 zł za kilogram. Konkurencyjny produkt zniknie najprawdopodobniej z rynku, gdy cen krajowego warzywa zbliżą się do poziomu 5,00-6,00 zł za kilogram.
Warto zaznaczyć, że polscy producenci poczynili bardzo wysoki progres, jeśli chodzi o produkcję papryki. Krajowe warzywo prezentuje bardzo wysoką jakość. Produkt nie posiada żadnych przebarwień czy defektów. Porównując polską paprykę do holenderskiego konkurenta możemy niewątpliwie uznać jej wyższość. Bardzo istotne jest więc, by wspierać lokalnych rolników i wesprzeć ich w tym trudnym okresie.