Przejęto dużą ilość koncentratu pomidorowego w Kampanii (Włochy) pochodzenia egipskiego ze spółką Agro Nocerino Sarnese, lidera w branży konserwowej. Okazuje się, że skonfiskowany materiał spożywczy jest w dużej mierze dotknięty zanieczyszczeniem pestycydami, występującym w stopniu większym niż jest to prawnie dozwolone, istnieje zatem konkretne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.
W firmie w Agro Nocerino Sarnese, w prowincji Salerno, karabinierzy skonfiskowali 821 ton półprzetworzonych pomidorów o wartości około miliona euro, które uważa się za skażone pestycydami. Poziomy związków chemicznych wykryte w pomidorze były takie, że skłaniały badaczy do przekonania, że ryzyko szkodliwości dla zdrowia ludzkiego jest konkretne. Dzisiaj o tym skandalicznym odkryciu piszą prawie wszystkie włoskie media społecznościowe.
Jak podaje portal ItalianFruit półprodukty były przechowywane w tysiącach metalowych beczek, z których każdy zawierał średnio 250 kg produktu, oczekując na przetworzenie i zapakowanie, zwykle w słoiki i tuby o różnych formatach, aby następnie wprowadzić na rynek – głównie zagraniczne – zawsze jako podwójne lub potrójny koncentrat pomidorowy.
Ogromny przechwycony materiał jest pozostałością znacznie bardziej widocznej partii półproduktów; w rzeczywistości ustalono, że kilkaset ton zostało już sprzedanych w krajach UE i poza UE. Próbki skonfiskowanego materiału wysłano do analizy w specjalistycznych laboratoriach. Za zidentyfikowane zachowania właściciele firmy zostali zgłoszeni zarówno za oszustwa handlowe (zastosowany przypadek ma na celu ochronę interesu ładu gospodarczego w odniesieniu do uczciwości i moralności obrotu, zapewniając tym samym dobrą wiarę w obrocie) oraz do handlu substancjami szkodliwymi.
„Zajęcie koncentratu pomidorowego z Egiptu, który według dochodzeń jest w dużej mierze skażony pestycydami o wartości miliona euro, w tradycyjnym obszarze produkcyjnym, takim jak Kampania, potwierdza alarm dotyczący importu żywności niskiej jakości z ryzykiem bycia przedstawianym jako Made in Italy ” – informuje portal Coldiretti.
Operacja następuje w ciągu kilku tygodni przechwycenie tysięcy ton zagranicznego koncentratu pomidorowego wprowadzonego do cyklu produkcyjnego jako pomidor w 100% toskański i potwierdza alarm o wzroście importu pochodnych pomidorów we Włoszech o 23% w ciągu pierwszych dwóch miesięcy w 2021 r., zwłaszcza z Chin, z ilościami, które jednak praktycznie podwoiły się z Egiptu (+83%) w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Źródło: ItalianFrui, Coldiretti